Mecelle'nin 'kelâmın i 'mâli ihmâlinden evlâdır (60. m)' Küllî Kâidesi ve İslam Hukukunda uygulama örnekleri
The general article of 'The application of a word is more important than its omission' (Majalla 60) and the examples of its application in Islamic Law
  1. Tez No: 383592
  2. Yazar: FATMA HÜRREM SEZER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İslam hukuku, mecelle 60. madde, ikâle, vakıf, vasiyet, vekâlet, ikrar, nikâh, talak, Islamic Law, the 60th article of Majalla, mutual rescission, waqf, will, representation, marriage act, divorce, admission
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Mecelle 60. madde yani“Kelamın imali ihmalinden evladır, bu mümkün olmazsa kelam ihmal edilir”kaidesi pek çok şeyin temelini teşkil eder. Çünkü insanlar birbiri ile olan ilişkilerinde çeşitli vasıtaları kullanmakla beraber çoğunlukla sözlü olarak iletişim kurmaktadırlar. Kişilerin ağzından çıkan sözlerin muhakkak bir mana ve maksadı vardır. Hal böyle iken söylenen ifadeleri manasız ve boş konuşma olarak telakki etmek dinen ve aklen imkânsızdır.
Özet (Çeviri)
The article 60 of Majalla, that is,“the application of a word is more important than its omission, if this is not possible it is omitted,”is the foundation of many things. Because, though human beings use many mediums in their relations, they generally communicate verbally. The verbal utterances of individuals do certainly have a meaning and purpose. If this is the case, it is religiously and morally impossible to suppose verbal utterances as meaningless and void.