Demokrat Parti zamanında sanat anlayışı
Art in the period of the Democratic Party
  1. Tez No: 383678
  2. Yazar: HANDE YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. EMİN ELMACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Tarih, Art History, History
  6. Anahtar Kelimeler: Art, Politics, Society, Culture
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu çalışmada, 1950-1960 yılları arası sanatsal faaliyetler incelenerek, sanatsal gelişmeler özelinde dönemin kültürel, sosyal, siyasal değişimleri araştırılmakta, sanatın toplum üzerindeki etkisine değinilmekte, siyasetin sanat ile ilişkisi irdelenmektedir. Sanatsal faaliyetler kapsamında; sinema sanatı, tiyatro sanatı, müzik sanatı, resim sanatı, heykel sanatı ve opera sanatı adına dönem içeresinde yaşanan gelişmeler araştırılmıştır. Bu çalışma sayesinde dönem içeresinde yaşanan değişimler sanat vasıtası ile incelenmiştir. Bu sayede ise 1950-1960 yılları arasında gözden kaçan kültürel, sosyal ve siyasal gelişimlerin toplum üzerindeki yansımaları görülmüş, sanatın yalnızca sanat olarak değerlendirilemeyeceği, sanatın kitleleri etkileyici özelliği nedeni ile gerek kültürel gerek siyasal değişimlerde ne derece önemli bir rol aldığı ortaya çıkmıştır. Anahtar Kelime: Sanat, Politika, Toplum, Kültür.
Özet (Çeviri)
In this study, we examined artistic activity in the 1950's and 60's in order to analyse artistic development in relation with the cultural, social and political developments of the era, to comment on the effect of art on society and research the connections between politics and art. Within the realm of artistic activity, we have researched the developments in the period in the fields of cinema, theatre, music, painting, sculpture and opera. Through this study we illustrate the developments of the period through artistic development and by examining art as a reflection of society we hope to capture the cultural, social and political ripples in society previously unnoticed. We have found that art cannot be evaluated within itself, but due to its influence on the masses, art has a highly significant role in cultural and political change.