Türk resim sanatında gerçekçi anlayış 1960-1980 dönemleri arasındaki sanatçıların çalışmalarının ana tema, form ve anlam bakımından incelenmesi
The viewing realistic understanding of the Turkish art of painting 1960-1980 periods between the artists work is the main theme is examined in terms of form and meaning
  1. Tez No: 320953
  2. Yazar: NAZAN DİZEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN BEKSAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Gerçekçilik, Eleştiri, İçerik, Biçim, Realism, Criticism, Content, Form, Self
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Türk Resim Sanatı Tarihi'nde gerçekçilik olgusu 1960 yıllarından sonra daha çok öne çıkmıştır. Diğer bir değişle, sosyo-politik alanda yaşanan olaylar ressamları etkilemiş, figüratif sanata duyulan ilginin artmasına neden olmuştur.1960'lardan bu yana Türkiye'de artan toplumsal çelişkiler ortamında kentleşmenin yarattığı sonuçlarla, sanatçıların düşüncelerini herkes tarafında anlaşılır bir biçimde yansıtmasına neden olmuştur. Bireycilik artık kaçınılan bir olgu haline gelmiştir.Sanatçılar bu düşüncelerini, kimi zaman eleştirel, kimi zamanda olduğu gibi aktarma yoluna gitmişlerdir.Türkiye'de 1970'lerin başından 1980'li yıllara doğru uzanan plastik sanatlara ilişkin gelişmeleri, temeli cumhuriyetimizin kuruluş yıllarında biçimlenen özgür, laik ve halkçı felsefeden ayırarak inceleme olanağı düşünülemez.1960-1980 yılları arasında sanatçılar kendine uygun anlatım yolunu seçmişlerdir. Bununla birlikte 1961 anayasasının getirdiği özgürlükler; sendika kurma hakkı, dernekleşme, grevli toplu iş sözleşmeli sendikal düzende her türlü federasyon ve konfederasyonlar kurulmuştur. Bunun sonucunda; sanatta da; resim, tiyatro, sahne sanatları, müzik yapıtlarına bakıldığında bireyin daha toplumsal bir açıdan ele alındığı görülür. Siyasal ideoloji özellikle gençler arasında sol, sosyal demokrat eğilimli yönelimlerin gerçekleşmesine sebep oldu. Böyle bir süreç içinde resim yapan sanatçılar bu düşüncelerini eleştirel bir şekilde aktarma yoluna gitmişlerdir.Resimdeki gerçekçilikten kasıt sadece biçimsel anlamda değil, konunun insanla bağdaşması, insanı ilgilendiren mücadeleleri, sorunları, kavramları farklı destekleyici öğelerle ve simgelerle birleştirerek de anlatması ve 1960-1980 yılları arasındaki geniş bireysel özgürlük alanının sağladığı ortamda sanatçılar konularına daha gerçekçi ve özgün yaklaşabilmişlerdir. Bu dönemin resim sanatına en büyük katkısı ise, modern ve soyut resim kavramı altında toplanılan sanatsal çalışmaların ülkemizde entegrasyona geçişi daha kolay olmuştur.Resim eleştirisi yapılırken birçok resimsel kavramlar kullanılmaktadır. Bu kavramlar arasından ana tema, form, anlam dahilinde resim eleştirisi gerçekleştirilmiştir. Ressamların çalışmaları önce genel olarak ele alınmış daha sonra bir eseri incelenerek eleştiriler oluşturulmuştur. Her sanatçı, kendi döneminin özellikleri dikkate alınarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In Turkish Art History, realism fact started to be more important after 1960?s. In other words, developments in socio-political areas has affected the artists and it made the interest of the figuratif art to be increased. Since 1960?s, with the effects of urbanization, artists could reflect their ideas expressly. Individualism became less important and artists started to focus on objects such as life, life conflict, appreciation and ambitions. Artists chosed to explain their thoughts in such subjects in critical way or literally.Artists chosed to explain their thoughts in such subjects in critical way or literally.In Turkey, from the beginning of 1970?s to 1980?s, the developments in plastic arts could not be analysed seperately from independent, lay and populist philosphy which?s basic was shaped in the first years of Turkish Republic.Between 1960 and 1980 artists chose their own way to express themselves. By way of addition, changes in fundamental law in 1961 gave the rights to take part in syndicates and associations. As a result, individual was analysed more socially in art, theatre and music. Political ideology caused social democratic orieantation especially among young people. In such condition artists expresed their thoughts in a critical way.Realism in art doesn?t only consist of formal facts, it also has the facts of issues about human. Artists could approach to their topics more realistic and original in an independent situation between 1960 and 1980. The greatest contribution of this period to art is passing entegration became easier.While criticising a painting many artistic concepts are used. Among these concepts, main idea, form and meaning are used as the basic ones to criticise the painting. Firstly, work of artists were handed in generally bu later critics were made by analysing just one work. All of the artists were critised in the properties of their term.