Çok yollu iletişim kanal parametrelerinin kestirimi
Estimation of the parameters of a multi path channel
  1. Tez No: 38378
  2. Yazar: SÜLEYMAN YALÇINKAYA
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TEMEL KAYIKÇIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Multipath channel, Parameter estimation, Matched filtering, Least squares method, Marquardt-Levenberg algorithm, Inverse filtering. VI
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET Çok Yollu İletişim Kanal Parametrelerinin Kestirimi. İletişim sistemlerinde, çok yollu sinyal yayılımı, iletişim ortamının saçılım özelliğinden meydana gelmektedir. Bu çalışmada, doğrusal zamanla değişmeyen, çok yollu iletişim kanal parametrelerinin kestirimi yapılmıştır. Çok yollu iletişim kanalının matematiksel modelinden yararlanılmıştır.Test sinyali ile model çıkışından elde edilen sinyaller kullanılarak kanal parametreleri kestirilmiştir. Yöntem, uyumlu süzgeç metodu ile en küçük kareler kestirim algoritmasının birleşiminden oluşmaktadır. Önerilen bu yeni yöntemde, uyumlu süzgeç ardından, Marquardt-Levenberg kestirim algoritması gelmektedir. Önerilen yöntemin performansı, çeşitli gürültü seviyelerinde ve kanal parametrelerinin birbirlerine yalan olma durumlarında test edilmiştir. Sonuçlar ters süzgeçleme tekniği ile karşılaştırılmış ve önerilen yöntemin daha iyi sonuçlar verdiği gözlemlenmiştir. İletişim sistemlerindeki, çok yollu iletişimin etkisini ortadan kaldınlabilmek için bazı yaklaşımlar, sonuç olarak sunulmuştur. Anahtar kelimelerrÇok yollu iletişim kanalı, Parametre kestirme, Uyumlu süzgeç,En küçük kareler yöntemi, Marquardt-Levenberg algoritması, Ters süzgeç.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Estimation of the Parameters of a Multipath Channel. Multipath signal propagation in communication occurs due to the scattering properties of a propagation medium. In this work, we propose a method to estimate the parameters of a linear time invariant multipath channel. We use mathematical model of the multipath channel. Parameters of multipath channel were estimated using probing signal and output of model. The method incorporates matched filtering and a least squares estimation algorithm. Proposed this new method as a defined matched filtering followed by Marquardt- Levenberg estimation algorithm to estimate multipath channel parameters have been developed. The performance of the proposed method is tested for different noise levels and closely spaced multipath components. The results were compared to those of the inverse filtering technique. The proposed method has superiority to the inverse filtering technique. In the lastly, we propose some approach in order to effect of multipath phenomena can be solved.