Trabzon ilindeki küçük ve orta ölçekli orman ürünleri sanayi işletmelerinin sosyo ekonomik tahlili
- Tez No: 38399
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HİCABİ CINDIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Orman Ürünleri Sanayi ve Trabzon, Küçük ve Orta ölçek, Anket Yöntemi, Çalışanlar, Ekonomik ve Sosyal Yapu, Forest Products Industry and Trabzon, Small and Middle - Sized, Public Survey, Employ eers. Economical and Social Structure
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Nüfusun hızla artmasına karşın doğal dengenin en önemli unsuru olan ormanlarımız hızlı bir biçimde azalmakta ve buna paralel olarak orman ürünleri sanayisi iş kolundaki sorunlar hızla büyümektedir. Orman ürünleri sanayisinde arz ve talep çatışması ve diğer tarafdan bu iş kolunda çalışan küçük ve orta ölçekli işletmelerin sorunları birlikte dikkatle incelenmesi gerekmekte olan iki önemli konudur. işsizlik sorununun çığ gibi büyüdüğü bir ülkede özellikle kalifiye eleman arayıp çalıştırma düşüncesinde olan büyük işletmelere karşı, sadece sahip oldukları küçük bir sermaye ve çeşitli sorunlar nedeniyle bulmakta güçlük çektikleri kalifiye eleman eksikliğini çırak olarak yetiştirmeye başladığı kişilerle gidermeye çalışan küçük ve orta ölçekli işletmelerin çok iyi analiz edilmeleri gerekmektedir. Bu çalışmada bir orman fakültesine sahip olan Trabzon ilinin mülki sınırlar dahilinde bulunan orman ürünleri sanayisi durumunu belirlemek çalışmanın temel amacı olarak tespit edilmiştir. Bu amaca ulaşılabilmesi için alt amaçlar belirlenerek istenilen sonuçların eldesi düşünülmüştür. Bu nedenle; bu sektörde işyerlerinde ortalama olarak istihdam edilen işçi sayılan ne kadardır? Çalışanların eğitim seviyeleri nedir? Bu sektörün kredi kullanım oram nedir? gibi soruların cevaplan aranmıştır. Bu maksatla anket ve açık görüşme yöntem lerinden yararlanılmış, elde edilmesi düşünülen sonuçlara uygun olarak korelasyon analiz tekniği ve çapraz tablolar yöntemleri kullanılmıştır. Çalışma arasında işletmelerin tüm yönleriyle incelenmeleri imkanı olmadığından daha ayrıntılı sonuçların eldesi, yapılabilecek diğer çalışmalarla tamamlanması düşünülmüştür. Yapılan araştırma, hesaplama sonucunda çalışmanın konusunu oluşturan işletmelerin ana sorunlan belirlenmiş, çözüm önerileri getirilmiştir. Aynca örnekleme tekniğine uygun bir biçimde yapılan istatistüa değerlendirmelerle Trabzon ilindeki işletme yapılan belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Socio - Economic Analysis of Small and Middle - Sized Forest Product Industry Establihments in the Province of Trabzon As a result of the rapid increase in population, forests which are an integral part of natural balance have been dramatcially decreasing. Thus problems associated with forest product industry, which is in close connection with forestry, are in the rise. In this regard, the supply and demand conflicts and problems in small and middle - sized establisments in the forest product industry are two major issues which reguire close attention. In a country where unemployment is a major problem, especially the small and middle - sized establisments with hardly recruited qualifited personnel and financial difficulties as opposed to the larger ones with less problems associated with qualified personnel, should be examined first. The principal objective of this study is to examine the status of forest product industry in the province of Trabzon. To achieve this objective, several alternative objectives were determined. For this, answers to several questions were given. Questions included: Howmany workers were employed in these establishments in this sector? What is the level of education of the employees? What is the rate of the use of credit in this sector? In this respect, methods such as public survey and personal communication were used. The data obtained were analyzed using correalition analysis. The current study has identified the main problems of the establishments and alternate solutions to these problems were proposed. Moreover, the establishments structures in the province of Trabzon were identified.