Coğrafi bilgi sistemleri ile orman amenajman planı haritalarının yapımı
Preparation of the forest management planning maps with geographical information systems
  1. Tez No: 38407
  2. Yazar: MEHMET MISIR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SELAHATTİN KÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Orman Amenajman Planı, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Veri Tabanı, Grafik Veri, Grafik Olamyan Veri VIII
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET Kendini yenileyen doğal kaynaklardan biri olarak kabul edilen ormanların, bu özelliğinin korunması ancak, düzenli ve sürekli bir işletmecilikle söz konusudur. Ancak böyle bir işletmecilikle, toplumun giderek artan orman ürünleri gereksinimi karşılanabilir ve aynı zamanda, ormanların kendi bünyeleri ile sunduğu çeşitli fonksiyonlardan toplumun faydalanması sağlanabilir. Ormanlardan bu şekilde düzenli ve sürekli bir faydalanmanın planlanmasının ana unsuru, orman amenajman planlandır.“Kullanıcıların daha doğru karar vermesi, üretimi arttırması ve böylece zaman, para ve işgücü tasarrufu sağlaması amacıyla, oldukça çok sayıdaki mekansal veri ve bunlara ilişkin özniteliklerin toplanması, depolanması, idaresi, sorgulanması, analizi ve sunulması için biraraya getirilmiş bilgisayar yazılımı, donanımı ve coğrafî bilgi sistemi personelinden oluşan bir bütün”(4), olarak tanımlanan coğrafi bilgi sistemlerinin, orman amenajman planlarının yapımında kullanılmasıyla, ormanların zaman boyutunda planlanmasının yanısıra planlamalara mekansal boyut da kanzandınlabilecektir. Bu amaçla yaklaşık 8000 hektarlık bir alanı kapsayan Ormanüstü planlama birimi, araştırma objesi olarak seçilmiştir. Bu alana ait grafik ve grafik olmayan veriler bilgisayar ortamına girilerek, coğrafi bir veri tabanı oluşturulmuştur. Bir coğrafi bilgi sistemi yazılımı olan ARC/INFO programı kullanılarak, depolanan bu bilgiler yardımıyla, gerekli analiz işlemleri gerçekleştirilerek, orman amenajman planlarında yer alan meşcere tipleri, yaş sınıfları, bonitet, kesim planı gibi haritalar ile, planlarda yer almayan, ağaç serveti haritaları ve araştırma alanına ait eğim haritaları da oluşturulmuştur. Bu çalışma ile orman amenajman planı haritalarının tümü bilgisayar ortamında sayısal olarak elde edilmiştir. Daha sonra oluşturulan bu haritalar ve bilgisayar ortamına girilen, diğer grafik olmayan bilgilerden de yararlanılarak araştırma alanına ait Orman Amenajman Planı'nın yapımı gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Preparation Of The Forest Management Planning Maps With Geographical Information Systems SUMMARY Forests are accepted by one of the natural resources. Protection of characteristics of the forests is created by a continuous and tidy management, only. Forest products necessity of the people which is getting increasing can compensated by such a management. At the same time, people can improved by several functions are offered by forest's own constitution. The main property of such plannig the improving as a continuous and tidy of the forests is forest management plans. True decision of users, increasing the production and however saving time, money and human force and an organizing collection of the computer hardware, software, geographical data, and personal designed to efficiently capture, store, update, manipulate, analyse, and display all forms of geograpghically referenced information. Accordingly, Ormanüstü planning unit which is contain about 6000 hectares field has been chosen as a searching object. A geographical data base has been created by entering the graphical and non-grophical datas which belong to this field into the computer. These information are stored by using ARC/INFO programme that is a geographical information system software. Nevertheless the necessary analysing procedure is created and as stand types, age classes, productivity, cutting plan such maps take part in the forest management plans and function, tree volume maps and inclanation maps do not take part in the plans but are an obligation to create for our forests, any more have been prepared. In this study all the forest management planning maps have been obtained as a digital in the computer. Key words : Forest Management Plan, Geographical Information Systems, Data Base, Graphical Data, Non-Graphical Data IX