Fırtına vadisinde (Çamlıhemşin, Rize) nesne tabanlı alan örtüsü sınıflandırması kullanılarak ekosistem yapısının belirlenmesi
Determination of ecosystem structure in the Fırtına valley (Çamlıhemşin, Rize) using object oriented classification
  1. Tez No: 216150
  2. Yazar: ÇAĞAŞAN KARACAOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SELİM SÜALP ÇAĞLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Fırtına Vadisi, Nesne tabanlı sınıflandırma, coğrafi bilgi sistemleri, CBS, ekosistem analizi, vejetasyon yapısı, Fırtına Valley, object oriented classification, geographic informatiın systems, GIS, ecosystem analysis, vegetation structure
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmada, Rize İli Çamlıhemşin İlçesinde yer alan Fırtına Vadisi'nde, vejetasyon yapısı nesne tabanlı sınıflandırma yöntemi kullanılarak sınıflandırılmış ve Coğrafi Bilgi Sistemi'nde analiz edilmiştir. Fırtına Vadisi'nde deniz seviyesinden 500 m. yükseklikte bulunan Ülküköy ile 2400 m. yükseklikte bulunan Trovit Yaylası arasındaki çalışma alanı, orman, subalpin ve alpin vejetasyon kuşaklarını barındırır. Bu vejetasyon kuşakları üzerinde etkili olduğu tespit edilen parametreler, oluşturulan CBS veritabanında saklanmıştır. Parametrelerin, vejetasyon kuşakları üzerindeki etkilerinin belirlenmesi için, temel bileşenler analizi kullanılarak herbir parametrenin her vejetasyon kuşağına etkisi ayrı ayrı irdelenmiştir. Çalışmada, nesne tabanlı sınıflandırma ile piksel tabanlı sınıflandırma yöntemleri karşılaştırılırken, ayrıca CBS ortamında orman amenajman haritaları ile nesne tabanlı vejetasyon haritasının karşılaştırılması gerçekleştirilmiştir. Vejetasyon yapısı üzerinde bölgenin; yükseklik eğim ve bakı gibi topoğrafik karakterleri, sıcaklık ve hidroloji gibi iklimsel karakterleri ve edafik karakterlerinin etkili olduğu tespit edilmiş, geniş ölçekli ekolojik çalışmalarda ekosistem özelliklerinin daha yüksek çözünürlükte tanımlanabilmesi ve ekosistem dinamiklerinin yorumlanabilmesinde CBS ve Nesne Tabanlı Sınıflandıma'nın önemi ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, The Fırtına Valley?s - which is located in Rize, Çamlıhemşin Province ? vegetation structure is classified using Object Oriented Classification method and anayzed in Geographic Information System (GIS). The study area which starts from Ülküköy that is 500 m, and finishes at Trovit plateau which is 2400 m. high from sea level. Between this to places it is possible to see the all vegetation zones. The parameters that determined to be effective in these zones, are stored in GIS data base. To determine the parameters effects on vegetation zones, Principle Component Analysis is used and each parameters effect on every vegetation zone is explained. In the study, Object Oriented Classification and Pixell Based Classification is compared and apart from this Object Oriented Classification and Forest Management Plans are compared in GIS environment. It is determined that, the study areas topographical elements like, elevation, slope and aspect, climatic parameters like temperature and hydrology and soil properties have effects on vegetation structure. By this study, to determine the ecosystem properties in higher resolutions, in large scale ecological studies, the importance of GIS and Object Oriented Classification is shown.