Türk basınında Hindiçini'deki gelişmeler
Developments in the Indochina on Turkish press (1961-1970)
- Tez No: 384116
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER ERDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Tarih, Journalism, History
- Anahtar Kelimeler: Güneydoğu Asya, Uzakdoğu, Emperyalist, Sosyalist, Amerika, South east Asia, The Far East, Imperialist, Socialist, America
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
II. Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'da NATO'nun kurulması ile emperyalist ve sosyalist bloklar arasındaki gerginlik Güneydoğu'daki ülkelere kaymaya başladı. Bu gelişmenin en önemli nedeni de Uzakdoğu'daki ülkelerin sosyalist ideolojiye yaklaşıyor olmalarıydı. Kore yarımadasının 38. Enlemden ikiye ayrılması ile Kuzey Kore ve Güney Kore olmak üzere iki ayrı devlet ortaya çıktı. Bölünmenin ardından Kuzey Kore sosyalist rejimini sağlamlaştırırken, Güney Kore hükümet darbeleri ile bir siyasi buhran dönemine girdi. 1 Ekim 1945'ten itibaren Çin Halk Cumhuriyeti kuruldu. Komünist bir yapısı olan bu yeni devlet Milliyetçi Çin'in yerine Birleşmiş Milletlerde Çin'i temsil etmek için 21 yıl boyunca bekledi. 1954 Cenevre Anlaşması ile Laos ve Kamboçya bağımsızlıklarını kazandı. Her iki ülke de Vietnam Savaşı sırasında Amerika'nın askeri harekâtları için üs olarak kullanıldılar. Vietnam ikiye bölünerek Kuzey ve Güney Vietnam olmak üzere iki ayrı devlet oldu. Uzun yıllardır devam eden Vietnam Savaşı'nda emperyalist ve sosyalist devletler birbirlerine üstünlük sağlamaya çalıştı. Hindiçini yarımadasının diğer iki ülkesi Tayland ve Malezya, İngiliz ve Fransız sömürgeleri altında varlıklarını sürdürdüler. Bu devletler II. Dünya Savaşı sonunda bağımsızlıklarını kazandılar. Malezya Federasyonu'nun kurulma süreci Endonezya ile İngiltere arasında gerginliklerin yaşanmasına sebep oldu. Uzakdoğu'nun Güney kısmında yer alan Endonezya ise bağımsızlık için Hollanda'ya karşı uzun bir mücadele verdi. İki ülke arasında yaşanan Batı Yeni Gine ihtilafı Asya'daki sömürge devletlerine başkaldırmanın belirgin örneklerinden biri oldu.
Özet (Çeviri)
The tension between imperialist and socialist blocks started to canalise towards countires of southeast with the established of NATO in Europe after World War II. The most important reason for this development was the fact that the countries of the Far East began to close with socialist ideology. It was emerged two states, named as North Korea and South Korea, with The Korean peninsula, divided into two parts from 38th latitude. After the division, While North Korea strengthened socialist regime, South Korea entered a period of political crisis owing to coups. People'sRepublic of China was established since October 1, 1945. This new state, had communist structure, waited for 21 years to represent China instead of Nationalist China in the United Nations. Laos and Cambodia gained independence in 1954 with the Geneva Convention. Both countries were also used as a base for American military operations during Vietnam War. Vietnam was divided into two separate states, called as North and South Vietnam. Imperialist and socialist states tried to out flank each other in Vietnamese War, continued for many years. Thailand and Malaysia, two other countries of Indochina peninsula, continued their existence under British and French colonies. These states gained their independence at the end of World War II. The process of establishing the Fedaration of Malaysia was the cause of the tension between Indonesia and Engaland. Indonesia, located in the southern part of Far East, campaigned a long time for freedom against the Neterlands. West New Guinea dispute, occured between two countries, was one of the apparent examples of uprising against colonial states in Asia.