Ordu ili Perşembe ilçesi monografisi
Monography of Perşembe provi̇nce i̇n ci̇ty of Ordu
- Tez No: 384115
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET DAĞLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ordu, Perşembe, Monografi, Halk Edebiyatı, Halk Kültürü, Ordu, Perşembe, Monography, Folk Literature, Folk Culture
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 320
Özet
[KILIÇ, Samet]. [Ordu İli Perşembe İlçesi Monografisi], [Yüksek Lisans Tezi], Ordu, [2014]. Anadolu coğrafyası bulunduğu konumun bir sonucu olarak, üzerinde pek çok medeniyetin kurulup yıkılmasına tanıklık etmiştir. Uzun bir tarihsel süreç boyunca yaşanan bu serüven, Anadolu'ya tarihî ve kültürel bir derinlik ve zenginlik kazandırmıştır. Sanatın her türünde ve bilhassa edebiyatta bu tarihî ve kültürel birikimin izlerini görmek mümkündür. Ancak son yirmi yıldan beridir bu zenginliğin kaybolmaya doğru bir süreç izlediğine şahit olmaktayız. Özellikle yazılı-görsel medya ve iletişim araçlarının toplumun tüm katmanlarına ulaşabilme imkânı bulması dolayısıyla ülkenin en ücra köşesine kadar girip insanlara ulaşan popüler kültür, ulaştığı herkesi tesiri altına almakta, onlara gelenek, görenek ve adetlerini unutturmakta ve onları tek tip insan olmaya doğru sürüklemektedir. Bugün dünyadaki tüm toplumlar ve medeniyetler aynı tehlikeyle karşı karşıyadır. Bu açıdan unutulmaya yüz tutmuş kültür öğelerini kayıt altına almak önem arz etmektedir. Bu çalışmada zengin kültürel mirasa sahip ama bu değerleri kaybolmaya yüz tutmuş olan Ordu ili Perşembe ilçesi, araştırma alanı olarak seçilmiştir. Yapılan ön araştırma sonucunda ilçenin kültür öğelerini derlemek için örneklem yoluyla on iki köy belirlenmiştir. Ulaşılan bu köylerde toplam seksen kaynak kişiyle görüşülmüş, derleme için yedi yüz civarında soru kaynak kişilere yöneltilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen veriler halk edebiyatı ve halk kültürü olarak iki bölüme ayrılmıştır. Halk edebiyatı, anlatmalar, halk şiiri ve dil- kalıp sözler başlıklarından oluşmaktadır. Halk kültürü ise, ailede ilişkiler, bayram tören ve kutlamalar, geçiş dönemleri (doğum, evlenme, ölüm), giyim- süslenme, halk tecrübeleri, halk tedavileri, inanmalar, halk mutfağı, oyunlar ve toplumsal ilişkiler başlıklarından oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
[KILIÇ, Samet]. [Monography of Perşembe Province in city of Ordu], [Graduate Thesis], Ordu, [2014]. As a result of its place, Anatolia witnessed many civilizations to be set and to fall. This journey, lasting for a quite amount of time, resulted in Anatolia being historically and culturally deep and rich. In every aspect of art and especially in literature we are able to see the traces of this build up of culture and history. But in the last twenty years, we are witnessing the process of decay in these rich fields. Especially with written-visual media and communication devices being able to reach every layer of society, popular culture is able to affect everyone it reaches and make them forget about their traditions, forcing them to be stereotypes. Today, every society and civilization is in danger with the same issue. In this regard, recording culture elements in danger of being forgotten is of great importance. This thesis tries to solve this problem in Perşembe province in the city of Ordu. In the light of preliminary investigation, twelve villages are chosen to reach culture elements. In this investigation realized in Perşembe province in the city of Ordu, we communicated with twelve villages. In these villages, about eighty resources were interviewed and seven hundred questions were directed to these people. Results of the investigation were categorized as two; Folk Literature and Folk Culture. Folk Literature consists the headlines of Narration, Folk Poetry and Phrases. Folk Culture consists the headlines of Family Relations, Festival and Ceremony celebration, Transitional Periods (Birth, Marriage, Death), Dress and Finery, Folk Experiences, Folk Treatments, Beliefs, Folk Cuisine, Games and social relations. This thesis helped to record folk culture of Perşembe province. It can be seen that there are many materials worth compiling in the region.