Sınırda koroner lezyonlarda anjiyografik değerlendirme ve kantitatif değerlendirmenin fraksiyonel akım rezervi sonuçları ile karşılaştırılması
A comparison of angiographic and quantitative evaluations of borderline coronary lesions and fractional flow reserve results
- Tez No: 384286
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN SADİ GÜLEÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Fraksiyonel Akım Rezervi, Kantitatif Koroner Anjiyografi, vizüel değerlendirme, sınırda koroner lezyon, revaskülarizasyon, Fractional Flow Reserve, Quantitative Coronary Angiography, Visual Evaluation, Borderline Coronary Lesion, Revascularization
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Bu çalışmada FAR uygulamasının hangi hasta ve lezyonlarda tercih edildiği, vizüel değerlendirme ve KKA sonuçları ile FAR sonuçları arasında ne derecede korelasyon bulunduğu ve tedavi kararında FAR'ın ne derecede katkı sağladığı sorularının aydınlatılması amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Fraksiyonel Akım Rezervi uygulanan 112 hasta, 127 lezyon deneyimli 3 operatör tarafından vizüel olarak, kantitatif olarak ve tedavi kararı açısından tekrar değerlendirildi. Fraksiyonel Akım Rezervi sonuçları ile vizüel değerlendirme, KKA sonuçları ve anjiyografik olarak verilen tedavi kararı arasındaki korelasyonlar incelendi. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 60±10 olup %77'si erkek idi. Fraksiyonel Akım Rezervi uygulanan lezyonların çoğu diskretti ve sol sistemde yer almaktaydı. Lezyonların yarıdan fazlası vizüel olarak < %50'nin altındaki darlıklardan oluşmakla birlikte ortalama darlık oranı %47 idi. Fraksiyonel Akım Rezervi sonuçlarının %25'i iskemi mevcudiyetini göstermekteydi. Kantitatif Koroner Anjiyografi ve vizüel değerlendirme birbiri ile korele olmasına karşın, vizüel değerlendirme ve KKA sonuçlarının FAR ile korelasyonu oldukça zayıftı. Anjiyografik olarak verilen önemli darlık kararının FAR'daki iskemi mevcudiyetini öngörmedeki pozitif prediktif değeri %57, negatif prediktif değeri %76 olarak hesaplandı. Fraksiyonel Akım Rezervi sonucu revaskülarizasyon kararında %61 oranında bir değişime yol açtı. Sonuç: Bulgularımız sınırda koroner lezyonlarda tedavi kararı verilirken FAR uygulamasının rasyonel bir yaklaşım olduğu görüşünü desteklemektedir. Diğer yandan anjiyografik olarak ciddi olduğu düşünülen darlıkların önemli bir bölümünde FAR sonucu iskemi çıkmaması bu tür lezyonlarda revaskülarizasyon öncesi rutin FAR bakmanın faydalı olabileceğini düşündürmektedir. Bu hipotezin doğrulanması için büyük ölçekli randomize çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: In recent years, FFR has been frequently used to determine the therapy method for coronary lesions. This study aimed to elucidate the correlation between visual evaluation and QCA results, the patients and lesions in which FFR is preferred and the value of FFR in determination of therapy. Method and Material: Hundred and twelve patients that were applied FFR and 127 lesions were evaluated visually and quantitatively and for therapy method by 3 experienced researchers. The correlations between FFR results and visual evaluation results; and QCA results and angiography based therapy decisions were determined. Results: The mean age of the patients was 60±10 years and 77% were male. Most of the lesions that were applied FFR were discrete and located in the left system. On visual evaluation, more than half of the lesions consisted of < 50% stenosis and the mean stenosis rate was 47%. Of FFR results, 25% were ischemic. QCA analysis and visual evaluation results were correlated, while visual evaluation and QCA results had weak correlation with FFR results. The determination of significant stenosis based on angiography had positive predictive value of 57% and negative predictive value of 76% to show ischemia during FFR. The results of FFR led to a 61% difference in decision for revascularization. Conclusion: In decision making for determination of therapy method in borderline coronary lesions FFR seems to be efficient and rational. On the other hand in significant lesions considered for revascularization based on angiography, visual evaluation does not seem to be efficient, FFR should be used to support this decision.