Behçet hastalığında üç aşamalı intravenöz ve intramusküler paterji testi ile intradermal paterji testinin tanısal değerlerinin karşılaştırılması
Comparison of diagnostic value of intravenous and intramuscular 'three-steppathergy test' and intradermal pathergy test in behcet's disease
- Tez No: 384288
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE BOYVAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Behçet hastalığı, paterji testi, duyarlılık
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Spesifik laboratuar testleri ve histopatolojik bulguları olmaması nedeni ile Behçet hastalığı tanısı iyi bir anamnez ve klinik bulguların değerlendirilmesi ile konulabilmektedir. Tanı kriterlerinden biri olan paterji testi yeterli klinik bulgusu olmayan olgularda tanıya giderken tek yardımcı testtir. Bu çalışmada dünyada oldukça yaygın olarak kullanılan ön kola intradermal paterji testi ile kliniğimizde uzun yıllardır uygulanan üç aşamalı paterji testinin karşılaştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem:Çalışmamıza Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı polikliniğine başvuran 'Uluslararası Behçet Hastalığı Çalışma Grubu' tanı kriterlerini karşılayan 60 Behçet hastası ve kontrol grubu olarak 100 rekürren aftöz stomatit hastası alındı. Her hastaya aynı günde önkola 3 pikür uygulanarak intradermal paterji testi ve 3 ardışık günde intravenöz ve intramusküler toplam 6 pikürü içeren üç aşamalı paterji testi uygulandı. Hastaların semptomları, dermatolojik muayeneleri, konsültasyon sonuçları, tetkik sonuçları ve paterji testi sonuçları kaydedildi. Bulgular: İntradermal paterji testinin duyarlılığı %30, özgüllüğü ise %98 olarak saptandı. Üç aşamalı paterji testinin duyarlılığı %43, özgüllüğü ise %96 olarak saptandı. Behçet hastalarında üç aşamalı paterji testi pozitifliği intradermal paterji testine göre istatiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu (p˂0.05). Her iki test ile yaş arasında istatiksel anlamlı bir ilişki saptanmamakla birlikte sadece üç aşamalı paterji testi ile erkek cinsiyet arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu görüldü (p˂0.05). Her iki test ile hastalık aktivitesi arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmadı (p˃0.05). Artan pikür sayıları ile intradermal ve üç aşamalı paterji testinde paterji pozitifliğinin arttığı ancak bu artışın sadece üç aşamalı paterji testinin 1. gün ve her 3 günü değerlendirildiğinde istatiksel olarak anlamlı olduğu bulundu (p˂0.05). Üç aşamalı paterji testinde intramusküler yöntem ile paterji pozitifliği intravenöz yönteme göre istatiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu (p˂0.05). Sonuç:Paterji testinin yıllar içinde duyarlılığının azaldığı bilinmektedir. Kliniğimizde uygulanan üç aşamalı paterji testi, dünyada yaygın olarak uygulanan intradermal paterji testine göre duyarlılığı yüksek bir test olarak bulunmuştur. Paterji testinin duyarlılığını arttıracak ve çalışmamızın sonuçlarını destekleyecek yeni çalışmalar yolgösterici olacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective:In the absence of any specific laboratory test and/or histopathological findings, diagnosis of Behçet's disease is based on detailed history and evaluation of clinical symptoms. Pathergy test is a unique and helpful diagnostic tool in the diagnosis of Behçet's disease especially in patients with insufficient clinical findings. In this study, we aimed to compare results of the widely used intradermal pathergy test and the“Three-step pathergy test”which has been applied at our clinic for many years. Materials and Methods: Sixty Behçet's patients diagnosed according to the criteria of''The International Behçet's Disease Study Group'' who admitted to the Department of Dermatology at Ankara University Faculty of Medicinewere included in the study.One hundred recurrent aphthous stomatitis patients served as control. The intradermal pathergy test applied as three pricks on the forearm on the same day and 'Three step pathergy test' consisting of intravenous and intramuscular injections applied on three consecutive days were applied to all patients simultaneously. Patients' symptoms, dermatologic examination findings, consultation results, laboratory test results and pathergy tests results were recorded. Results:Sensitivity and specificity of the intradermal pathergy test method was determined as 30% and 98%, respectively. Sensitivity and specificity of the 'Three-step pathergy test' method was determined to be 43% and 96%, respectively. The 'Three-step pathergy test' positivity was found to be of greater significance statistically than the intradermal pathergy test positivity in patients with Behçet's disease (p ˂ 0.05). There was no statisticallysignificant relationship between either pathergy testsand age, however, there was a significant correlation between the 'Three-step pathergy test' positivity and male gender (p ˂ 0.05). No significant correlation was found between pathergy tests and disease activity. Higher prick numbers resulted in increased pathergy positivity for both the intradermal pathergy test and the 'Three step pathergy test'; however, this change was found statistically significant onlywhen the first day and the three days of 'Three step pathergy test'were compared. Positivity of intramuscular application was of higher statistical significance than the intravenous technique in the 'Three step pathergy test' (p˂0.05). Conclusion: It is known that sensitivity of the pathergy testhas decreased over the years. The 'Three-step pathergy test' used in our clinic was found to be more sensitive than the intradermal pathergy test which is widely used throughout the world. New studies are required to support the results of the present study and to increase the sensitivity of the pathergy test. Keywords : Behcet's disease, pathergy test , sensitivity