Cerrahi girişim sonrası meme kanserli kadınların yaşadıkları deneyimler
The experiences of the women with breast cancer after surgical operation
  1. Tez No: 384390
  2. Yazar: SABRİYE SİBEL TAZE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN KANAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, beden imajı, cinsellik, Breast cancer, body image, sexuality
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
ÖZET Taze, S.S. ( 2014), Cerrahi Girişim Sonrası Meme Kanserli Kadınların Yaşadıkları Deneyimler. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Cerrahi Hastalıkları ABD. Doktora Tezi Bu çalışma; mastektomili kadınların yaşadıkları deneyimleri belirlemek amacıyla yapıldı. Çalışmanın örneklemini İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi' nde Genel Cerrahi Anabilim Dalı' nda mastektomi uygulanmış meme kanserli 20 kadın oluşturdu. Örneklem seçiminde, amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme yöntemi kullanıldı. Örnekleme, mastektomi ameliyatı olan, ameliyatın üzerinden en az 6 ay, en fazla 5 yıl süre geçen, iletişim kurabilen, okuma yazması olan, herhangi bir psikiyatrik hastalık öyküsü bulunmayan, araştırmaya katılmaya gönüllü olan kadınlar alındı. Araştırma verileri yüzyüze görüşme tekniği kullanılarak yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşme yöntemi kullanıldı. Görüşme verileri araştırmacı tarafından deşifre edilerek N-Vivo7 programı kullanılarak içerik analizi yapıldı. Çalışmada; Yaş ortalamasının 41.1 olduğu, % 75' inin ailesinde meme kanseri hikayesi olmadığı, % 90' ının ilk menstürasyon yaşının 12-14 yaş arasında olduğu, % 65' inin düzenli menstürasyon olduğu, % 80' inin ilk çocuk doğurma yaşının 20-30 yaş arasında olduğu,% 100' ünün çocuğunu emzirdiği, % 70' inin doğum kontrol hapı ve sigara kullanmadığı, % 100' ünün alkol kullanmadığı, % 60' ının düzenli egzersiz yapmadığı ve stresli bir hayatı olduğu belirlendi. Nitel bulgularda; kitlenin farkedilmesi, tanın konulmasına ilişkin ilk tepki, sağlık çalışanları ile yaşanan deneyim, ameliyat kararı verilmesine ilişkin verilen tepki, tanıyı saklama, mastektomi sonrası tepki, cinsel yaşamda bozulma, beden imajında bozulma, bireyin hastalık hakkındaki duygu durumu, aile yaşantısı, hastalıkla başetme yolları, günlük ve sosyal yaşam olmak üzere 13 kategori belirlendi. Sonuç olarak; meme kanserinin hem kadınların hem de ailesinin hayatını önemli ölçüde etkilediği bu nedenle de ameliyat öncesinde hasta ve ailesine psikolojik destek sağlanması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Taze, S.S. (2014), The Experiences of the Women with Breast Cancer After Surgical Operation . Istanbul University Health Sciences Institute, Department of Surgical Diseases. Doctoral Dissertation This study was conducted to determine the experiences of women with mastectomy. The sample of the study was composed of 20 women with breast cancer who underwent mastectomy in Istanbul University Medical Faculty Hospital, Department of General Surgery. In the selection of the sample, the method of criterion sampling among sampling methods was used. Volunteer women who underwent a mastectomy operation 6 months ago at the least and 5 years ago at the most, who could be contacted, who were literate, and who had no history of psychiatric disease were included in the sample. The data of the study were obtained using the face to face interview technique and semi-structured in-depth interview method. The data of the interviews were decoded by the investigator and analyzed using the N-Vivo7 program. In the study, it was found that the mean age was 41.1 years, 75 % of the participants had no familial history of breast cancer, the age at first menstruation was between 12 and 14 years in 90 % of the participants, 65 % had regular menstruation, 80 % gave birth at the age of 20-30 years for the first time, 100 % breastfed their babies, 70.0% did not smoke and did not use contraceptive pills, 100 % did not consume alcohol, 60.0% did not exercised regularly and had a stressful life. In qualitative findings, 13 categories, including recognition of the mass, the first reaction to the diagnosis, experience with healthcare workers, the first reaction related with the decision of surgery, hiding the diagnosis, reaction after mastectomy, disturbance in sexual life, disturbance in body image, mood of the individual in relation to the disease, familial life, ways of coping with the disease and daily and social life were determined. Conclusively, it can be stated that breast cancer has a significant impact on both women and their families. Therefore, psychological support for the patient and family can be recommended before surgical operations.