İlk ve ortaokul öğretmenlerinin örgütsel özdeşleşme ve örgütsel sinizm düzeylerine ilişkin görüşleri (Bolu ili örneği)
Opinions of primary and secondary school teachers related with their organizational identification and organizational cynicism levels (Bolu sample)
  1. Tez No: 384695
  2. Yazar: SERKAN EKİNCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜRKAN ARGON
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: örgütsel özdeşleşme, örgütsel sinizm, okul, öğretmen xiv, Organizational identification, organizational cynicism, school, teacher
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Denetimi ve Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Araştırmanın amacı; ilk ve ortaokullarda görev yapan öğretmenlerin örgütsel özdeşleşme ve örgütsel sinizm düzeyleri arasındaki ilişkiyi belirlemek ve öğretmenlerin demografik özelliklerine göre öğretmenlerin örgütsel özdeşleşme ve örgütsel sinizm düzeyleri arasında istatiksel bakımından anlamlı farklar olup olmadığını ve öğretmenlerin örgütsel özdeşleşmeye yönelik görüşlerinin örgütsel sinizme yönelik görüşlerinin yordayıcısı olup olmadığını saptamaktır.İlişkisel tarama modeli ile yürütülmüş olan araştırmanın evrenini 2013-2014 eğitim-öğretim yılında Bolu il merkezindeki 28 ilkokul ve 29 ortaokul olmak üzere toplam 57 okulda görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırma evreninde 404 sınıf öğretmeni ve 536 branş öğretmeni olmak üzere toplam 940 öğretmen bulunmaktadır. Evrendeki tüm okullara ulaşılmıştır ve geri dönen veri toplama araçlarından 636 tanesi değerlendirilmeye alınmıştır. Araştırmada veriler, öğretmenlerden ölçek yolu ile toplanmıştır. Araştırmada ölçme aracı üç bölümden oluşmaktadır. Birincisi, ölçme araçları hakkında kısa bilgi ile araştırmaya katılanlar hakkında bilgi toplamak amacıyla oluşturulan Kişisel Bilgi Formu'dur. Diğerleri öğretmenlerin örgütsel özdeşleşme algılarını belirlemek amacıyla kullanılan örgütsel özdeşleşme ölçeği (Loğa, 2003), örgütsel sinizm algılarını belirlemek amacıyla kullanılan örgütsel sinizm ölçeği (Güzeller ve Kalağan, 2008)'dir. Veriler SPSS 20.0 paket ve LİSREL 8.72 programı ile çözümlenmiştir. Verilerin analizinde Doğrulayıcı ve Açımlayıcı Faktör Analizi, İlişkisiz Örneklemler t-Testi, One-Way Anova'dan yararlanılmıştır. Ayrıca Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsıyısı hesaplanmış ve Regresyon Analizi Yapılmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre öğretmenlerin örgütsel özdeşleşme düzeylerine ilişkin görüşleri yüksek düzeyde,“katılıyorum”aralığında olduğu görülmektedir. Öğretmenlerin örgütsel sinizm düzeylerine ilişkin görüşleri“katılmıyorum”aralığında, sinizm düzeyinin düşük olduğu sonucuna ulaşılmıştır.Öğretmenlerin örgütsel özdeşleşme ve örgütsel sinizm düzeylerine ilişkin görüşleri demografik bilgilere göre incelenmiş öğretmenlerin örgütsel özdeşleşme düzeyleri ve örgütsel sinizm düzeyleri arasında cinsiyet, eğitim düzeyi, medeni durum değişkenine göre örgütsel özdeşleşme ve örgütsel sinizm düzeyleri arasında anlamlı fark olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Mesleki kıdem değişkenine göre öğretmenlerin örgütsel özdeşleşme düzeylerinde, 11 – 15 yıl kıdem düzeyinde olan öğretmenlerle 21 yıl ve üzeri kıdem düzeyinde olan öğretmenler arasında anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiş, buna karşın örgütsel sinizm ve mesleki kıdem değişkeni arasında anlamlı bir farkın olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerin yaş değişkenine göre örgütsel özdeşleşme düzeyleri arasında, 31-35 yaş aralığında olan öğretmenlerin daha fazla özdeşleştikleri sonucuna varılmıştır. Ayrıca öğretmenlerin okul türü ve branş değişkenine göre de sınıf öğretmenlerinin örgütsel özdeşleşme düzeyleri branş öğretmenlerininkine göre daha yüksek düzeydedir. İlkokul ve ortaokulda görev yapan öğretmenlerin örgütsel sinizm düzeyleri, örgütsel özdeşleşme düzeylerinden farklı olarak branş ve okul türü değişkenine göre örgütsel sinizm düzeyinde anlamlı bir fark elde edilmemiştir. Öğretmenlerin örgütsel özdeşleşme ve sinizm puanları arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu görülmüş, öğretmenlerin örgütsel özdeşleşme düzeylerinin örgütsel sinizm düzeylerini %10,4 düzeyinde anlamlı olarak yordadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study is to determine the relationship between organizational identification and organizational cynicism of teachers at primary and secondary schools and also to determine whether there are statistically significant differences between the teachers' organizational identification and organizational cynicism levels and whether the teachers' opinions through organizational identification are predictors of their opinions though organizational cynicism. The universe of the study, conducted by correlation survey model, is composed of teachers serving totally at 57 schools, 28 of which are primary and 29 of which are secondary schools in the center of Bolu in 2013-2014 educational year. There are totally 940 teachers 404 of which are classroom and 536 of which are branch teachers. Measurement tools were sent to all the teachers in the universe and replied 636 forms were evaluated. Data were collected from the teachers through a scale in the study. The scale is composed of three parts in the study. First part is a short message about the measurement tools and Personal Information Form prepared for the purpose of collecting information about the participants. The others are organizational identification scale (Loğa, 2003) for the purpose of determining the teachers' perceptions and organizational cynicism scale (Güzeller ve Kalağan, 2008) for the purpose of determining their organizational cynicism perceptions. In data analysis, Confirmatory and Explanatory Factor Analysis, Independent Samples t-Test and One-WayAnova were used. In addition, the Pearson Moments Correlation Co-efficient was calculated and Regression Analysis was performed. According to the obtained results in the study, it is seen that the teachers' opinions related with their organizational identification levels are at a high level, within the range of“I agree”. It was concluded that the teachers' opinions related with organizational cynicism levels are at a low level, within the range of“I don't agree”.The teachers' opinions related with their organizational identification and organizational cynicism were investigated according to demographic information and it was concluded that there was no significant difference between the teachers' organizational identification and organizational cynicism levels according to gender, education level and marital status. At the levels of teachers' organizational identification according to professional seniority, it was determined that there was significant difference between the teachers of 11-15 years of seniority and 21 years and above of seniority, none the less there wasn't a significant difference between organizational cynicism and professional seniority. According to teachers' age variable between their organizational identification levels, it was concluded that the teachers within the age range of 31-35 were identified more. Furthermore, the organizational identification levels of classroom teachers are at a higher level compared to those of branch teachers. The organizational cynicism levels of teachers serving at primary and secondary schools, unlike organizational identification levels, are not significantly different according to branch and school type. It was seen that there was a negative relationship between the teachers' organizational identification and cynicism scores and it was determined that teachers' organizational identification levels predict their organizational cynicism levels at the significance level of 10,4 %.