Katarakt ameliyatlarında uygulanan iki farklı difraktif tipteki multifokal göz içi lenslerin klinik etkinliklerinin değerlendirilmesi ve karşılaştırılması
Comparison of clinical outcomes with 2 diffractive multifocal intraocular lenses following cataract surgery
  1. Tez No: 385189
  2. Yazar: SEMRA AKKAYA TURHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE EBRU TOKER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Fotik fenomen, Gözlükten bağımsızlık, Multifokal göziçi lensi, Okuma performansı, Yaşam kalitesi, Photic phenomena, Multifocal intraocular lens, Reading performance, Quality of life, Spectacle independence
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Amaç: Katarakt ameliyatı sonrasında bilateral iki farklı difraktif multifokal göziçi lens implantasyonu (MGİL) gerçekleştirilen hastalarda, uzaktan yakına görsel performansı, glareli ve glaresiz kontrast duyarlılığını, okuma performansını, yaşam kalitesini, gözlükten bağımsızlığı ve disfotopsi semptomlarını değerlendirmek ve karşılaştırmak. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif çalışmaya, bilateral Acrysof Restor SN6AD1 apodize MGİL ve Acriva Reviol MFM 611 MGİL implantasyonu yapılan katarakt hastaları dahil edildi. Preoperatif ve postoperatif 1., 3., 6., 12. aylarda; monoküler ve binoküler düzeltilmemiş uzak (UDVA), ara (UIVA) ve yakın (UNVA) mesafe görme keskinlikleri; düzeltilmiş uzak (CDVA), ara (CIVA) ve yakın (CNVA) mesafe görme keskinlikleri, mezopik şartlarda 4 farklı uzaysal frekansta (3, 6, 12, 18 cpd; glareli ve glaresiz) kontrast ölçümleri (CSV-1000 E), Pelli-Robson Test ile fotopik ve mezopik şartlarda ölçülen kontrast duyarlılıkları, MNREAD kartları (Minnesota Laboratory for Low-Vision Research, University of Minnesota, Minneapolis, MN) ile belirlenen okuma performansları ve NEI-RQL-42 anketi (National Eye Institute Refractive Error Quality of Life Instrument-42 questionnaire) ile ölçülen hasta memnuniyetleri analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya 30 hastanın 60 gözü dahil edildi. Her iki grup arasında postoperatif 12. ayda mono-UDVA ortalamaları arasında anlamlı farklılık saptanırken (Restor, 0,02±0,04; Reviol, 0,08 ± 0,08, p=0,006), diğer görme keskinliği parametreleri arasında anlamlı farklılık saptanmadı (p>0,05). Kırk cm MNREAD okuma keskinliği Restor grubunda daha iyi (p=0,02) iken 60 cm MNREAD okuma keskinliğinin (p=0,015) ve kritik baskı boyutunun (p=0,005) Reviol grubunda daha iyi olduğu görüldü. Her iki grup arasında postoperatif 12. aydaki NEI-RQL-42 anketinin genel ve alt skala skorları karşılaştırıldığında sadece düzeltme bağımlılığı alt skala skorunun Restor grubunda daha yüksek olduğu görüldü (Restor, 75,42±27,34; Reviol, 49,58±23,37; p=0,007). Her iki MGİL grubu karşılaştırıldığında, kontrast duyarlıklık ölçümleri, gözlükten bağımsızlık ve disfotopsi semptomları arasında farklılık saptanmadı. Hiçbir hastada neodymium YAG (Nd-Yag) lazer kapsülotomi ihtiyacı olmadı. Sonuç: Her iki MGİL grubu için; görsel performansı, kontrast duyarlılığı, okuma performansı ve yaşam kalitesi değerlendirildiğinde mükemmel ve klinik olarak anlamlı düzelmeler olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Purpose: To evaluate and compare visual performance from far to near, contrast visual acuity with/without glare, reading performance, quality of life, spectacle independence and dysphotopsia symptoms after cataract surgery with bilateral 2 different diffractive multifocal intraocular lenses (MIOLs) implantation. Materials and Methods: This prospective study enrolled cataract patients having bilateral implantataion of Acrysof Restor SN6AD1 apodized MIOL or Acriva Reviol MFM 611 MIOL. Monocular and binocular uncorrected distance (UDVA), intermediate (UIVA) and near (UNVA) visual acuities; corrected distance (CDVA); corrected intermediate (CIVA) and near (CNVA) visual acuities; contrast sensitivity measurements at four different spatial frequencies (3, 6, 12, 18; with and without glare) (CSV-1000 E), photopic and mesopic contrast sensitivity by Pelli-Robson test, reading performance by MNREAD charts (Minnesota Laboratory for Low-Vision Research, University of Minnesota, Minneapolis, MN) and patient satisfaction by National Eye Institute Refractive Error Quality of Life Instrument-42 (NEI-RQL-42) questionnaire were analyzed at preoperatively and postoperatively 1, 3, 6, 12 months. Results: The study enrolled 60 eyes of 30 patients. There was a significant difference in the mean mono-UDVA (Restor, 0,02±0,04; Reviol, 0,08±0,08, p=0,006) at 12 months after surgery. However, there were no statistically significant postoperative differences in the other visual acuity parameters (p>0,05). MNREAD reading acuity in 40 cm was better in Restor (p=0,02) but MNREAD reading acuity (p=0,015) and critical print size in 60 cm (p=0,005) were better in Reviol. There was a significant difference in dependence on correction (Restor, 75,42±27,34; Reviol, 49,58±23,37; p=0,007) at 12 months after surgery. Contrast sensitivity measurements, the spectacle independence and dysphotpsia symptoms were not significantly different between the 2 IOL groups. None was required neodymium: YAG laser capsulotomy. Conclusions: Both MIOLs provided excellent and clinically relevant postoperative improvements in visual outcomes, contrast sensitivity, reading performance and quality of life.