Toplumcu gerçekçi temalar açısından İmilî Nasrallâh'ın romanları
İmilî Nasrallah's novels in terms of socialist realist themes
  1. Tez No: 385406
  2. Yazar: ESMAEİL MOHAMMADZADEH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYSEL ERGÜL KESKİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İmîlî Nasrallah, Lübnan, Lübnan Edebiyatı, Roman, Toplumcu Gerçekçi, Arap romanı, Imili Nasrullah, Lebanon Literature, Novel, Socialist, Realist, Arabic Novel
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 221
Özet
Çağdaş Lübnan edebiyatının ünlü yazarı İmîlî Nasrallah, sadece romanlarıyla değil kısa hikâyeleriyle de Lübnan modern edebiyatına hayat vermiştir. Nasrallah, bir taraftan romantik tarza sahip bir köy yazarı olarak değerlendirilebilirken, diğer taraftan da eserlerinin konusunu gerçek hayattan alarak toplumunun sorunlarını, insan hayatını, duygularını ve yaşantılarını gerçekçi bir tarzda ifade ettiği için toplumcu gerçekçi bir yazar olarak değerlendirilmektedir. İmîlî Nasrallah, romanlarında sade ve anlaşılır bir dil kullanır. Halk dili, zengin atasözleri ve deyimlere yer vererek de sosyal ortamın yansıtılmasını sağlamaktadır. Yazar romanların anlatılmasında farklı teknikler deneyerek, romanın genişlemesinde ve olayları detaylı olarak okuyucuya sunmada başarı olmuştur. İmîlî Nasrallah'ın romanlarının temel kaynağı, köy ortamıdır. Hatta kentte gerçekleşen olayların bile, köye bağlı oldukları açıktır. Lübnan toplumu, özellikle Lübnan köy toplumu, kültür ve gelenekler romanların gidişatında adeta bir barınak olmuştur. Çünkü yazar romanlarında göç, savaş, kadın, köy, mutluluk gibi temaları, toplumda bulunan sorunları gerçekçi bir şekilde ele almıştır. Bütün temalar gerçek toplumdan alınmış ve eleştirel bakışla olayların akışı içinde incelenmiştir. Yazar en çok Lübnan toplumunun kadına olan bakışını, genç kızların yaşamlarını ve savaşın özellikle kadınlar üzerindeki etkilerini, göç ve göçmenlik hayatını ve köy insanının bu dönemdeki durumunu mercek altına almıştır. İmîlî Nasrallah'ın romanları, Arap ülkelerinde yayımlanmış ve yazar, Arap edebiyatında ve özellikle Lübnan edebiyatında önemli bir yere sahip olmuştur. Yazarın romanları birçok dile çevrilmiş ve çok önemli ödüller kazanmıştır.
Özet (Çeviri)
Well-known writes of contemporary Lebanon literature Imili (Emily) Nasrallah brought life to modern literature not only with his novels but also with his short stories. On the one hand Nasrullah is assessed as a village writes as regards having a romantic style, on the other hand he is assessed as a realist and socialist writer because he expressed human life, feelings, experiences, and problems of the society in a realistic way by receiving the subjects of his works from the real life. Imili Nasrallah uses a neat and lucid language in his novels, by taking the place colloquial language in his novels, by taking the place colloquial language, rich proverbs and idiom's, he provides the reflections of social medium. The writes experienced different techniques in the narration of his novels, and became successful in the expansion of the novel, and in the presentation of the details to the readers.The main source of Ilmi Nasrallahs novels is the village medium. It's obvious that even the events occurring in the city are associated with the village. the Lebanon society, particularly Lebanon village society, and culture or traditions became shelter in the curse of the novel because the writes took on the subjects, such as migration, war, woman, village, happiness and the problems in the society in a realistic way. All of these subjects were taken from the real society, and were examined in the course of the events in a critical view. The writes examined greatly the point of view of Lebanon society to the woman, the lives of young girls, the impacts of the war on the women, migrations and immigrant life and the life of villagers in this period The novels of Nasrallah were published in Arab countries, and The writer had obtained an important place in Arab literature, particularly Lebanon literature. The novels of Nasrallah were published in Arab countries and the writer had obtained an important place in Arab literature, particularly Lebanon literature. The writer's novels were translated into a number of languages, and he won very important prizes.