Türkiye'de dezavantajlı grupların meslek hayatına katılımı: İstanbul'da LGTBTİ bireyler
The participation disadvantages groups' careers in Turkey: LGTBI individuals in Istanbul
- Tez No: 385469
- Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER TUNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: LGBTÎ, Dezavantajlı grup, Ayrımcılık, Cinsel Kimlik, Cinsel Yönelim, LGBTI, disadvantaged groups, Discrimination, Sexual Identity, Sexual Orientation
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Türkiye'de dezavantajlı gruplar üzerine yapılan çalışmalar sosyal bilimler tarafından dikkat çekilmeye çalışılan konular üzerine yapılmaya ve kısır döngüden çıkılmaya başlanmıştır. Avrupa Birliği sürecinin etkisiyle birlikte insan hakları ve eşitlik kavramları daha fazla gündeme gelmeye başlamış ve bireylerin her koşulda eşit olması gerektiği üzerine söylemler üretilmiştir. Fakat toplumsal kalıpların dışında yer alan üçüncü halin imkansızlığı durumu LGBTİ bireylerin toplumdan izole edilmesi durumunu da beraberinde getirmiştir. Cinsel kimlikleri ya da yönelimleri doğrultusunda ayrımcı politikalara maruz kalan LGBTİ bireylerin iş yaşamına katılımları da üzerinde durulması gereken bir konudur. Metropol bir kent olması ve dışardan göç alarak iş olanakları adına çeşitlilik sağlayan İstanbul'da yaşayan ve çalışma deneyimine sahip olan LGBTİ bireylerin iş yaşamına katılımları, ayrımcı politikalar, önyargı ve kalıpyargılar çalışmanın önemli noktalarını oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Studies conducted on disadvantaged groups in Turkey has started to exit the vicious cycle on issues to do and tried to draw attention by the social sciences. The European Union also process the impact of the human rights and equality even started to come up, and individuals are produced discourses on it should be equal in all circumstances. But the communal area outside of the mold of the excluded third case was brought in the state of isolation from the community of LGBTI individuals. Sexual identity or orientation exposed to discriminatory policies in line with the business life of the participation of LGBTI individuals is an issue that should be addressed. Metropolis is a city and outside the migration taking jobs on behalf of diversity that living in Istanbul and the business of life to participate in LGBTI individuals with work experience, discriminatory policies, prejudice and stereotypes are the key points of the study.