A Solution approach for broiler production
Broiler üretimi için bir çözüm yaklaşımı
- Tez No: 38547
- Danışmanlar: DR. SEDAT MERAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Linear Programming, Dynamic Programming, Broiler Production 111
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
oz BROİLER ÜRETİMİ İÇİN BİR ÇÖZÜM YAKLAŞIMI Erdoğan, Kemal Yüksek Lisans, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Öğretim Görevlisi Dr. Sedef Meral Mart 1995, 9 7 "sayfa Broiler üretimi için önerilen yaklaşım iki aşamalıdır ve civciv ağırlığından standart satış ağırlığına kadar uygulanan yemleme programının belirlenmesi için Doğrusal Programlama ve Dinamik Programlama tekniklerini ardışık olarak kullanır. Birinci aşamada, Doğrusal Programlama tekniği ile bütün olası yem tipleri için en düşük maliyetli yem karışımları belirlenir. İkinci aşamada ise, Dinamik Programlama formulasyonu ile kullanılacak yem miktarı, süresi, sırası ve yem tipine karar verilmek sureti ile en iyi yemleme programı aranır. Yem kanşımının belirlenmesi ve yemleme programının seçilmesi için kullanılması kolay ve esnek bir bilgisayar kodu geliştirilmiştir. Bu bilgisayar kodu değişik büyüklükteki ve değişik kısıtlan olan problemleri çözmeye elverişlidir. Geliştirilen model örnek problemler üzerinde denenmiş ve sektörde faliyet gösteren üç firmanın broiler besleme standartları ile kıyaslanmıştır. Sonuçta yemleme maliyeti açısından daha iyi programlar elde edildiği görülmüştür. Anahtar Sözcükler : Doğrusal Programlama, Dinamik Programlama, Broiler Üretimi iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A SOLUTION APPROACH FOR BROILER PRODUCTION Erdoğan, Kemal M.S., Department of Industrial Engineering Supervisor : Instructor Dr. Sedef Meral March 1995, 97 pages The approach proposed for broiler production is a two-stage approach and uses Linear and Dynamic Programming techniques sequentially for determining the feeding program of broiler chickens from day old chick weight to standard market weight. In the first stage, the Linear Programming formulation is used to obtain the least-cost feed mix for alternative feed types. In the second stage of the approach, Dynamic Programming formulation seeks for the near-optimal feeding program for broiler chickens by determining the duration, quantity, sequence and types of feeds used during production. A user-friendly and flexible software is developed for feed mix optimization and feeding program determination. The program can be used for problems of different size and with different set of constraints. The approach proposed is tested by solving sample problems. The results are compared against the feeding programs used by three firms in the sector and found to be better in terms of cost minimization.