A study on the structures of natural trout populations in Turkey
Türkiye'deki doğal alabalık toplumlarının genetik yapılarının incelenmesi
  1. Tez No: 38546
  2. Yazar: AYŞE ZEHRA FİDAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. İNCİ TOGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Kahverengi alabalık toplumları, Salmo trutta L, AAT, ADH, LDH, MDH, PGI, PGM, SOD, Nişasta jel elektroforezi
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
oz TÜRKİYE'DEKİ DO?AL ALABALIK TOPLUMLARININ GENETİK YAPILARININ İNCELENMESİ FİDAN, Ayşe Zehra Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. İnci Togan Ocak, 1995, 56 sayfa Bolu Abant Gölünde ve Antalya Üzüm Deresinde yaşayan kahverengi alabalık (Salmo trutta L.) toplumlarının genetik yapılan 8 enzim sisteminin 15 lokusunun (AAT, ADH, LDH, MDH, ME, PGI, PGM ve SOD) izozimlerinin nişasta jel elektroforezi ile belirlenmeye çalışılmıştır. Ldh-4, Me-2 ve Sod-1 lokuslarının izozimlerinde toplumlara özgü, toplumlar arası mobilite farklılığı gözlenmiştir. Aat- 4, Pgi-2 lokuslarında polimorfizim gözlenmiştir. Abant toplumunda averaj heterozigotluk düzeyi 0,0358, Antalya toplumunda ise 0,0224'dür. Her iki toplumda da buzul çağı sonrası işareti olarak kullanılan Ldh-5 lokusu için sadece atasal (ancestral) 105 alleli bulunmaktadır. İki toplum çalışılan lokuslar bakımından birbirlerinden, Nei'in standart genetik uzaklığı ölçütü cinsinden, 0,2507 uzaklığındadır. Bu uzaklık genellikle türler arasında gözlenen uzaklıklar düzeyindedir. iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY ON THE GENETIC STRUCTURES OF NATURAL TROUT POPULATIONS IN TURKEY FİDAN, Ayşe Zehra M. S. in Biology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. İnci Togan January, 1995, 56 pages The genetic structure of brown trout (Salmo trutta L.) populations living in Lake Abant in Bolu and Üzüm River in Antalya were determined studying 15 loci of 8 enzyme systems (AAT, ADH, LDH, MDH, ME, PGI, PGM, and SOD) by starch gel electrophoresis. Population specific mobilities were observed for the fixed alleles of Ldh-4 Me-2 and Sod-1 loci. Polymorphism in Aat-4 and Pgi-2 loci were determined within the populations. Average heterozygosity levels of Abant and Antalya populations were 0.0358 and 0.0224 respectively. For the Ldh-5 which is the post glaciation marker locus the ancestral allele (105) was found to be fixed in both of the populations. Nefs genetic distance between the two populations was 0.2507 which is the level of genetic distance generally found between the species. Key Word: Brown trout populations, Salmo trutta L., AAT, ADH, LDH, ME, MDH, PGI, PGM, SOD, Starch gel electrophoresis Science code: 401.01.03 m