Mehmet Eroğlu'nun romanlarında yabancılaşma sorunsalı
Problem of alienation in the Mehmet Eroğlu's novels
  1. Tez No: 385683
  2. Yazar: GÖKÇEN SEVİM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MİTAT DURMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mehmet Eroğlu, yabancılaşma, kimlik arayışı, ait olamama, kendinden kaçış, Mehmet Eroğlu, depersonalization, seeking identity, not belonging, escaping from himself
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ardahan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Modernizm sonrası değer yitimine uğrayan insan, kendilik değerlerini ve varoluşunu anlamlandırma sürecinde yabancılaşma engeli ile karşı karşıya kalır. Bu süreç içerisinde birey, düşünsel yetilerini kaybeder ve bilinç parçalanmaları yaşar. Başkalarının kabulleri ile yaşamaya zorlanan birey, kendisine ve yaşama ait başat unsurları hiçliğe bırakır. Postmodernist bir yazar olan Mehmet Eroğlu, Türkiye'de 1960'lı ve 1980'li yıllar arasında yaşanan siyasal ve toplumsal durumu, kimlik ve yabancılaşma izlekleri etrafında birleştirerek romanlarında işler. Bireyin, topluma karşı“yabancılaşma”sı ile doğru orantılı olarak gelişen gerçekliği ve bu gerçekliğin karşısında, kimlik arayışına giren bireyin ruhsal açmazlarını, hayal kırıklıklarını ve bunalımını irdeler. Mehmet Eroğlu romanlarında, dış dünyaya ve kendisine yabancılaşan bireyin modern dünyanın olgularına yenilişini, edilgen hâle gelişini ele alır. Bireyin,“kimlik arayışı”nı,“kendinden kaçış”ını, yaşama ve kendine olan inancını yitirişini ve sonuçta da“kendini bir yere ait hissedememe”sini; karakterlerin ruhsal çözümlemelerini yaparak ifade eder.
Özet (Çeviri)
Human being, lost his value after modernism, encounters with the depersonalization obstacle during the process of giving meaning to his existence and self-worth. In this process, the individual loses his ability to think and experience consciousness shattering. The individual who is made to live with the acceptance of others leaves the dominant factors related to himself and life into nothingness. Mehmet Eroğlu, a postmodern author, treats the political and social life between 1960s and 1980s of Turkey by combining them with identity and depersonalization in his novels. He examines the reality which is developed in direct proportion to the“depersonalization”of the individual to the society, and under this reality, the depression, disappointments and psychic dilemmas of the individual who is in the search of identity. Mehmet Eroğlu deals with the defeats of the individual, depersonalized towards himself and the world, to the facts of the modern world in his novels. He expresses the individual's“seeking identity”,“escaping from himself”, losing his belief in himself and life, and as a result being unable to feel that he belongs to a place by making psychoanalysis of the character in his novels.