Mehmet Eroğlu'nun fay kırığı üçlemesi ve 9,75 santimetrekare romanlarında varoluşçuluk
Existansialism in the novels of Mehmet Eroğlu, fay kırığı üçlemesi and 9,75 santimetrekare
  1. Tez No: 528029
  2. Yazar: EBRU GÜLŞAH GÜZEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYHAN BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mehmet Eroğlu, Varoluşçuluk, Birey, Yalnızlık, Yabancılaşma, Mehmet Eroğlu, Existentialism, Individual, Loneliness, Isolation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Teknolojideki ilerlemeler dolayısıyla sanayinin gelişmesi sonucu ortaya çıkan modernizm, biz insanoğlunu makineleşme karşısında sürekli olarak güç kaybına uğratır. İnsanoğlu ile makineleşme arasındaki bu savaş günümüze kadar devam eder. Bahsi edilen savaş neticesinde insanoğlu, kalabalıklar içerisinde kendine yer edinmede yani kendini tanımlamada sıkıntılar yaşar. Öyle ki birey, yokluğa sürüklenir, yalnızlık ve yabancılık çekerek toplumdan soyutlanmaya başlar. 19. yüzyıl'ın ortalarında savaş ve ölüm gibi olumsuzluklarla meydana gelen toplumsal yıkımlar da bu bireyselliğe geçişi destekler. Özellikle II. Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'da birçok akım ortaya çıkar. Bu akımlardan bir tanesi de araştırma konumuz olan varoluşçuluk akımıdır. Varoluşçuluğun yayılma alanının genişliği göz önüne alındığında yalnızca felsefe sahasında değil, edebiyatta da etkili olan bir akım olduğu söylenebilir. Bu akım, Avrupa edebiyatında önemli temsilcilere sahiptir. Türk edebiyatında da varoluşçu akımdan etkilenen yazarlar da yok değildir. Bu yazarlar arasında incelenmesi gerektiğini düşündüğümüz isimlerden birisi Mehmet Eroğlu'dur. Bu çalışmada Eroğlu'nun dört romanı -“Fay Kırığı I: Mehmet”,“Fay Kırığı II: Emine”,“Fay Kırığı III: Rojin”,“9,75 Santimetrekare”- varoluşçu felsefe kapsamında analiz edilmiştir. Ayrıca yapılan çalışmada romanların yazıldığı dönemde Türkiye'de yaşanan kutuplaşmalar sonucu çıkan çatışmaların ortasında mücadele eden başkahramanların kimlik ve aidiyet sorunundan doğan yalnızlık ve yabancılığa sürüklenişini gözlemlemek amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Modernism that was evoked by the results of developments in technology weakens us, the humanity against mechanization. The struggle between humanity and mechanization is still in progress today. As the conclusion of the war mentioned, the humankind has trouble in finding a place in the crowd or defining himself. Furthermore, the individual is dragged into non-existence and starts to be isolated from the society by suffering loneliness and isolation. Social destructions that were occurred because of negations in the mid of 19th century such as war and death provoked the transposition to individuality. Especially after the World War II, many movements emerged in Europe. One of these movements is our research subject, existentialism. As to focusing on the borders of existentialism, it can be said that it has influenced not only the field of philosophy, but also literature. This movement owns prominent representatives in European Literature. There also exists some Turkish authors and writers that were influenced by existentialism. One of these authors on which we think to make research is Mehmet Eroğlu. In this study, four novels of Mehmet Eroğlu, 'Fay Kırığı I: Mehmet', 'Fay Kırığı II: Emine', 'Fay Kırığı III: Rojin' and '9, 75 Santimetrekare' were analysed. Moreover, in the study, it is aimed to observe the transposition toward loneliness and isolation that were caused by belonging and identity problems of the protagonists struggling in the middle of conflicts that were resulted by the polarizations in Turkey.