Changing roles and responsibilities of woman in politics in Southeastern Anatolia
Güneydoğu Anadoluda kadının değişen rolleri ve sorumlulukları
- Tez No: 385703
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FİLİZ KATMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Kürt kadını, Kürt feminizmi, Kürt harekatı, Yeni kimlik, Özgür kadın, Türkiye, Kurdish woman, Kurdish feminism, Kurdish movement, New identity, Free woman, Turkey
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu tez, Kürt kadınlarının geçmişten bugüne dek siyasetteki yerini, rolünü ve önemini incelemeyi amaçlamaktadır. Cumhuriyet döneminde, özellikle 1970 sonlarında tekrar canlanan Kürt politik hareketinin giderek önemli unsuruna dönüşen Kürt kadının siyasal aktifliği 1980 sonrasında belirginleşmiştir. Bu olgular çerçevesinde, bu tezde Kürt kadınını değiştiren, rolünü biçimlendiren, ona yeni kimlik inşa eden sebepler ve faktörler, Kürt ulusçuluğunun oluşumundaki yeri incelenecektir. Bu tez, Kürt kadınının sosyal gelişimini, değişimini ve şu anki pozisyonunu belirterek, Kürt toplumunda kadının rolünün nasıl yer değiştiğini ve bu toplumdaki bireyler arası dengenin yeni boyutunu incelemenin dışında Kürt politik hareketinde kadının katkılarını değerlendirmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis is aimed at investigating the importance of Kurdish women's place and role in politics. The political activeness of Kurdish women, which became an important part of the reviving Kurdish political movement during the Republic period – in particular during the 1970s – has become more pronounced since 1980. Within the framework of these developments, the reasons and factors, which have changed Kurdish women, shaped their role and built a new identity for them, as well as the contribution of those women to the reformation, revival and development of their nation, will be investigated in this thesis. This thesis will assess women's contribution to the Kurdish political movement while exploring the way women have changed and the new dimensions of relationships between individuals in the Kurdish community, by bringing clarification to the social development, change and the current status of Kurdish women.