Bankacılık sektöründe gelişen pazarlama anlayışı
Marketing approach in the banking sector
  1. Tez No: 385717
  2. Yazar: MELTEM DUĞRU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ENVER ERDİNÇ DİNÇSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Pazarlama, Pazarlama Faktörleri, Bankacılık Sektörü, Kar, Ekonomi, Marketing, Marketing factors, The Banking Sector, Profit, Economy
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bankacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bankacılık sektörünün dikkat çeken özellikleri teknolojinin gelişimi, sürekli ürün çeşitliliği ve kıyasıya rekabettir. Bu sektörde olumlu sonuçlar alabilmenin yolu, rakipleri iyi analiz etmek ve talep edenlerin istek ve ihtiyaçlarını doğru tahlil edebilmekte yatmaktadır. Rakiplerin her zaman alternatif bir planı olabileceği gibi tüketicilerin de birbirinden farklı ihtiyaçları olacaktır. Bu iki dengeyi kurabilmek için bulunulan pazarın çok iyi bilinmesi gereklidir. Bu nedenle araştırmada öncelikle pazarı etkileyen faktörlerden bahsedilmiştir. Ardından tüketicilerin talepleri hakkında bilgi verilmiş ve pazarlamanın gelişimi için üstelendikleri rollerden bahsedilmiştir. Bankacılıkta, geçmişten bugüne kadar pazarlama ile ilgili çeşitli faaliyetler söz konusu olmuştur. Öncelikle bankaların daha çok kar etmesi amaçlanmıştır. Ardından üretilen malın satılması amacı yer almaktadır. Aynı zamanda bankalar ve bankacılık faaliyetleri de birbirlerinden etkilenmektedirler. Öncelikli olarak pazarlama alanında çeşitli yenilikler ve farklılıklar yaratma çabası başlamıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde bankacılık sektöründe pazarlama ve pazarlama faaliyetlerinin gelişimi hakkında bilgi verilmiştir. Pazarlamayı etkileyen faktörlerden bahsedilmiş, bankacılık sektöründe ne anlama geldiği ifade edilmeye çalışılmıştır. Ardından pazarlamanın toplumlara etkileri ve nasıl bir gelişme gösterdiğinden bahsedilmiştir. Ayrıca konunun iyice anlaşılması için bir örnekleme çalışması yapılmıştır. Araştırmanın amacı uygun olarak yapılan literatür taraması, anket çalışması ve anketlerin değerlendirilmesi sonucunda elde edilen bulgular açıklanmaya çalışılmıştır. En önemli bulgulardan biri olarak çalışmaya konu olan bankanın maaş müşterileri ile ilgili yapılan analizlerde, maaş müşterilerinin yoğun bir pazarlama faaliyeti sonucunda, müşteri memnuniyetine bağlı olarak banka için önemli bir hedef kitle olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Along with the improvements in technology, a consistent product range and a merciless competition are the featured characteristics of the present day banking sector. In order to obtain positive results in the continuously changing and developing banking sector, competitors should be well analyzed and, demands and needs should be comprehended. Marketing activities in the banking sector have increased dramatically due to the international economic crisis and to the globalization of the sector and its starting to take a bigger place in the financial system. Profit-based marketing activities have left their places to costumer oriented ones, leading to the development of the sector. The second part of the study includes an evaluation of this development. Factors that affect marketing and their scape in the banking sector were tried to be analyzed. Moreover, effects of marketing on the society were tried to be addressed. A sampling survey was made in order to detail the arguments. This thesis aims to analyze and evaluate how the theoretical economic information becomes reality. A literature review has been done in accordance with this aim. Moreover, a survey was conducted and data revealed from the evaluation of this survey was tried to be explained. One of the most important results is that wage customers are the most significant target group for the marketing activities of the bank in question.