Hasan Rıza Eserlerinde gerçeklik duygusu
Sense of realism in the art works of Hasan Rıza
  1. Tez No: 385718
  2. Yazar: YASEMİN FİDAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZKAN ERTUĞRUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Şehit Ressam, Asker, Hasan Rıza, Gerçeklik, Painter Hasan Rıza, Art, Sense of Realism
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmada bilim ve sanat literatürüne daha önce faklı şekillerde incelenen ve çeşitli bilimsel makale ve tezlere konu olan Şehit Ressam Hasan Rıza resimlerine gerçeklik penceresinden bir bakış sunacağız. Türk resim sanatının en önemli ressamlarından bir tanesi olan Şehit Ressam Hasan Rıza eserlerindeki gerçeklik duygusunu izlenimci gözüyle değerlendirerek, eserlerinde kullandığı temaları gerçeklik kavramına yakınlığı ve ya uzaklığıyla değerlendirerek irdeleyeceğiz. Bu bağlamda öncelikle resimde gerçeklik kavramını, Şehit Ressam Hasan Rıza hayatını, sanat anlayışını ve Şehit Ressam Hasan Rıza'nın eserlerindeki gerçeklik anlayışını inceleyerek değerlendireceğiz.
Özet (Çeviri)
In this thesis a perspective from the window of realism is provided for the art works of Hasan Rıza, which have been investigated in scientific and artistic literature so far from other aspects. The themes in the art works of Hasan Rıza are tackled from an impressionist point by evaluating their connection to the sense of realism. In that regard the concept of realism in art, the life and art and the sense of realism in the works of Hasan Rıza are investigated respectively.