Trakya Üniversitesi İlhan Koman Heykel ve Resim Müzesi
Ilhan Koman's Painting and Sculpture Museum
- Tez No: 385719
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZKAN ERTUĞRUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzecilik, Sanat Tarihi, Museology, Art History
- Anahtar Kelimeler: İlhan Koman, Trakya Üniversitesi, Sağlık Müzesi, Lozan Anıtı, Resim ve Heykel Müzesi, İlhan Koman, Trakya University, Health Museum, Lausanne Monument, Painting and Sculpture Museum
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 264
Özet
Trakya Üniversitesi müzeciliğe verdiği önemi, bünyesinde kurduğu müzelerle tescillemiştir. Trakya Üniversitesi, Sultan II. Bayezıd Külliyesi Sağlık Müzesi, Trakya Üniversitesi Lozan Anıtı, Meydanı ve Müzesi ve İlhan Koman Heykel ve Resim Müzesi olmak üzere bünyesinde bulunan üç tane müze ile bu alanda Türkiye Üniversiteleri arasında önemli bir yere sahiptir. İlhan Koman Heykel ve Resim Müzesi kendi örnekleri içinde en iyilerden bir tanesidir. Trakya Üniversitesi II.Beyazıd Külliyesi Sağlık Müzesi bünyesinde bulunan Çağdaş Resim ve Heykel Müzesi ;20.07.2011 tarihinden itibaren Karaağaç yerleşkesi eski Rektörlük binasına ( Tarihi İstasyon Binası) taşınarak gerçek çehresine kavuşmuştur Bünyesinde 14 heykeltıraşın 19 eseri ve 150 ressamın 182 eseri sergilenmektedir. Aynı zamanda Müze, Türk ve yabancı sanatçıların birçok önemli eserini bünyesinde barındırması açısından önemli bir koleksiyona sahiptir. Müze yerli ve yabancı birçok ziyaretçinin dikkatini çekmeyi başarmış durumdadır. Edirne'yi ziyaret etmeye gelen misafirlerin mutlaka ziyaret ettiği bir sanat galerisi haline gelmiştir. Hazırladığımız çalışma bu bağlamda bir kaynak eser olmakla birlikte, araştırmacıların ve akademisyenlerin müzede sergilenen eserler ve sanatçılar hakkında bir Sanat Tarihçi gözüyle bilgilenmesini sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Trakya University proved the importance given to the museum studies by the museums established within its own structure. Trakya University has an important place among Turkish Universities with its three museums that are Complex of Sultan Bayezid II Health Museum, Lausanne Monument, Square and Museum and İlhan Koman Sculpture and Painting Museum. İlhan Koman Scuplture and Painting Museum is one of the bests in the examples of its own category. Contemporary Painting and Sculpture Museum functioning under the body of Trakya University Complex of Sultan Bayezid II Health Museum moved to the old Rectorate Building (Historical Station Building) in Karaağaç Campus on 20.07.2011 and attained its real identity. 19 works of 14 sculptors and 182 works of 150 painters are exhibited in the museum. Furthermore, the museum holds an important collection in terms of housing many significant art works of Turkish and foreign artists. It has achieved to attract many local and foreign visitors. It has become an art gallery which the tourists coming to Edirne certainly wish to visit. In this context, this study is a reference work providing the researchers and academics with an opportunity to be informed about the works exhibited in the museum and their artists by an Art Historian's view.