The modelling of the location tools of geographic information system as a transaction processing of data
Coğrafi bilgi sisteminde mekansal analiz araçlarının veri sağlama amacıyla modellenmesi
- Tez No: 38579
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MURAT GÜVENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Coğrafî Bilgi Sistemleri, veri, enformasyon, bilgi, politikâ-oluşturma piramidi, veri sağlama işlemi
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
ÖZ CO?RAFİ BİLGİ SİSTEMİNDE, MEKANSAL ANALİZ ARAÇLARININ, VERİ SA?LAMA AMACIYLA MODELLENMESİ EMÜR, Semih Halil Yüksek Lisans Tezi, Bölge Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Murat Güvenç Şubat, 1995, 146 sayfa Yeni gelişmeler ve araştırmalar, enformasyon teknolojilerinin, coğrafi araştırma ve uygulamalarda yer alması gerektiğini göstermiştir. Bu eğilim beraberinde Coğrafi Bilgi Sistemleri olarak adlandırılan ve yeni teknik ve metodolojileri kendi içinde gruplayan yeni bir düşünceyi getirmiştir. Yeni teknikler, yeni teknolojik gelişmelerin sonuçlarıdır ki, bu tekniklerin çoğu tanımlanan metodolojik çerçeve içinde işleyen ve bilgisayar teknolojisine dayalı sistemlerden oluşmaktadır. Bu gibi teknik metodolojilerin, planlamada olduğu gibi, disiplinlere adaptasyonu bazı sorunlarıda beraberinde getirmektedir. Bu çerçeve içerisinde, planlama sistematik bir yolla analiz edilerek, sosyo-ekonomik ve sayısal işlemleri içeren çerçeveler olarak, ikiayrı parça halinde ele alınmalıdır. Coğrafî Bilgi Sistemlerinin teknik yapısıyla ilişkili olarak, planlamanın sistematik kademeleri içinde veri ilişkileri, sayısal çerçeveyi yansıtmaktadır. Bu tur bir düşünüş, coğrafî verilerin mekansal etkilerinin belirlenmesine ve bunların planlamada girdi olarak kullanılmasına imkan tanımaktadır. Coğrafîk uygulamalarda, coğrafık karakteristikler en önemli girdi kaynağı olmaktadır. Bu çalışmada, 1:25000 ölçekli haritalar, coğrafî verilerin sağlanmasında ana kaynak olarak tanımlanmış ve bu veriler üçüncü bölümde sade bir şekilde anlatılmıştır. Bu bölümde, haritalarda planlamaya girdi olabilecek verilerin analizi ile ilgili ipuçları verilmektedir. Bununla beraber coğrafîk karakteristiklerin Coğrafî Bilgi Sisteminin teknik formatına uyum göstermesi için gerekli adaptasyonu da bir geçiş olgusu olarak anlatılmaktadır. CBS, genelde mekansal etkileri yansıtmaktadır, fakat teknik metedolojisi yüzünden planlamanın sosyo-ekonomik fonksiyonlarını göz ardı etmektedir. Çalışmada, yeni haritaların planlama amaçlı kkullanımını geliştirmek amacıylasistematik olarak yaratılmasını sağlamaya yönelik matris modeli kurgulanmış ve kullanılmıştır. Alan çalışmasında, Datça bölgesi çalışma alanı seçilmiştir. - yerleşmenin yoğun olarak yer aldığı bölge - Bir kısım veriler 1:25000 ölçekli haritalardan alınmış ve diğer veriler de değişik ölçeklerdeki bilgi paftalanndan elde edilmiştir. Veriler işlemden geçirilmiş ve planlamaya girdi olabilecek yeni bir yapıdaki (daha detaylı) veri tipi yaratılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE MODELING OF THE LOCATION TOOLS OF GEOGRAPHIC INFORMATION SYSTEM AS A TRANSACTION PROCESSING OF DATA EMÜR, Semih Halil M.S. in Reglonal Plannîng Supervisor: AssJst. Prof. Murat Güvenç February, 1995, 146 pages The recent studies on information systems indicates that information technologies have to take place in geographical researches ' and also in geographical applications. This tendency brought the new thought namely Geographic information Systems vvhich is grouping the new technologies and methodologies. The new techniques are the results of new technological developments that most of them are computer- based systems in a given methodological framevvork, Such technical methodologies have difficulties İn adaptation to the disciplinery concepts such as planning. Within this framevvork, planning has to be analyzed systematically that its socio-economic and quantitatîve framevvorks have to be put as two individual parts. Related with the technical structure of İÜGIS, data relations in the systematic phases of planning reflect the quantîtative framevvork of planning. in such thought, spatial effects of geographic features (data) can be determined and used as an input entry for the planning process. in geographic applications, geographic features are the main source for geographic input data. in this study, l :25000 scaled maps are given as the main source of features and the features are defined in third chapter basicly. The chapter gives the hints of features that have to be analyzed as the input ;,data for planning. Also, adaptation of geographic features to the technical format of GIS is given as transformation process from data to information (from low-level data to information with its attribute data). GIS, mainly reflects the spatial effects but, socio-economic functions of planning are not considered in such a technical methodology. in the study, a cross-tabulated matrix model that helps to create the maps in systematic manner for planning purposes is tried to be developed, in case study, Datça is considered as a case region - vvhere its settiement areas mainly take place - Some of the data is taken from 1:25000 scaled maps and the others are gathered from different maps. They are processed and new type of information (pre-knowledge) is occurred as an input entry for planning decisions. Keyvvords: Geographic information Systems, data, information, knovvledge, policy-making pyramid, transaction operations Science Code: 601.06,01 iv