A genetic algorithm for university examination scheduling
Üniversitelerde sınavların zaman planlaması için bir genetik algoritma
- Tez No: 38590
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HALİT OĞUZTÜZÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Zaman Planlaması, Zaman Tablolama, Eniyileme, Genetik Algoritmalar, Uyarlanır Değişim, Scheduling, Timetabling, Optimization, Genetic Algorithms, Adaptive Mutation
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
öz ÜNİVERSİTELERDE SINAVLARIN ZAMAN PLANLAMASI İÇİN BİR GENETİK ALGORİTMA ERGÜL, Ayhan Yüksek Lisans Tezi, Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. Halit O?UZTÜZÜN Ocak, 1995, 150 sayfa. Genetik algoritmaların üniversitelerde sınav zamanlaması problemi üzerindeki etkinliği araştırılmıştır. Üniversitelerde sınavların zaman planlaması için bir genetik algoritma geliştirilmiştir. Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde, 1994 yılında, 682 sınavın 15 sınav saatine dağıtımına ilişkin bir çalışmanın sonuçlan verilmiştir. Algoritmanın çeşitli parametreleri üzerinde ve problem büyüklüğündeki değişiklikler karşısındaki kararlılığı izlenmiştir. Algoritma iki tane uyarlanır değişim işleci, doğrusal ve karesel değişim, ile uygunluk işlevinin verimli hesaplanması için bir tablodan bakma tekniği kullanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A GENETIC ALGORITHM FOR UNIVERSITY EXAMINATION SCHEDULING ERGÜL, Ayhan M.S. in Computer Engineering Supervisor: AssL Prof. Dr. Halit OGUZTÜZÜN January, 1995, 150 pages. The effectiveness of genetic algorithms for the solution of university examination timetabling problem is investigated. A genetic algorithm for scheduling examinations at a university is developed. The results are presented of an experiment in which the algorithm was used to schedule 682 examinations within 15 time periods at the Middle East Technical University in 1994. The stability of the algorithm under changes to its parameters and problem size is observed. The algorithm features two adaptive mutation techniques, namely linear and quadratic mutation, and a table lookup technique for efficient computation of the fitness function.