Türkiye'de ki illerin sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralaması (2014) ve diğer çalışmalarla karşılaştırılması
Turkey's provincial socio-economic development ranking (2014) and it's comparison with other studies
- Tez No: 385952
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN BERBER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Sosyoekonomi, Kalkınma, Temel Bileşenler Analizi, İller, Socio-Economic, Development, Principal Component Analysis, Provinces
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Türkiye'de illerin sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralaması adlı bu çalışmada Türkiye'deki 81 il sosyal ve ekonomik göstergeler açısından sıralanmıştır. Analizde çok değişkenli istatistik tekniklerinden temel bileşenler analizi kullanılmıştır. Karşılaştırma yapabilmek açısından Kalkınma Bakanlığının 2011 yılında sıralama yaparken kullandığı değişkenlerle aynı değişkenler seçilmesine özen gösterilmiştir. Çalışmada ilk olarak ekonomik ve sosyal değişkenler kullanılarak 2014 için iller sosyo-ekonomik sıralamaya konulmuştur. Daha sonra değişkenler sosyal değişkenler ve ekonomik değişkenler olarak ayrılmış, iller hem ekonomik gelişmişlik sırasına konulmuş hem de sosyal gelişmişlik sırasına konulmuştur. Son olarak tek tek illerin değişkenlerden etkilenme grafiği çizilerek 2011 yılındaki sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralaması ile çalışmadaki sıralaması karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study titled as Turkey's provincial socio-economic development ranking in terms of social and economic indicators 81 provinces in Turkey have been ranked up. In this analysis, multivariate statistical analysis methods of principal component analysis has been effectively used. In term of comparison, attention has been given to the same selected variables which were picked up by Ministry of Economy while ranking provinces in 2011. In this study; firstly with the use of economic and social variables provincial socio-economic ranking for the year of 2014 was made. Then variables have been divided as social and economic variables, thereafter all provinces have been put to their social and economic ranking order. Lastly by drawing affected provinces variables one by one the socio-economic ranking order in this study was comprised with the former ranking in 2011.