Ulusal iş sisteminin kurumsal yönetim mekanizması üzerindeki etkisi
The effect of national business system on corporate governance mechanism
  1. Tez No: 385951
  2. Yazar: RAMAZAN KOÇOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KADER TAN ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ulusal İş Sistemi, Kurumsal Yönetim Mekanizması, Yönetim Kurulu, National Business Systems, Corporate Governance System, Board of Directors
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışmanın amacı, ülkelerin ulusal iş sistemlerinin kurumsal yönetim mekanizması üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Bu çalışmada, Whitley (2000)'in çalışmasında yer alan“Ulusal İş Sistemleri”nin, kurul büyüklüğü, kompozisyon (iç-dış üyeler), aile sahipliği ve birleşik liderlik yapısı olarak ele alınan yönetim kurulu yapısı üzerindeki etkisi incelenmiştir. Bu bağlamda, ulusal iş sistemlerinin kurumsal yönetim mekanizmaları üzerindeki etkisinin boyutları ve bu mekanizmalar arasında bir yakınsamanın olup olmadığı üzerinde durulmuştur. Ayrıca, uluslararası dayatılan kurumsal yönetim mekanizmasının iş sistemi üzerindeki etkisi ele alınmıştır. Bu amaç doğrultusunda, ele alınan iş sistemlerini literatürde en iyi temsil ettiği düşünülen ABD, Almanya, Japonya, Tayvan ve Türkiye'den oluşan bir örneklem seçilmiştir.“Google Akademik”üzerinde yapılan incelemeler sonucunda 96 makaleye ulaşılmıştır. Elde edilen verilerin amaç kapsamında etkilerini anlamak amacıyla, sosyal bilimler alanında yaygın bir şekilde kullanılan içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Sonuç olarak, ülkelerin kurumsal yönetim mekanizmalarının kendi ulusal iş sistemlerinden etkilendiği görülmüştür. Ülkelerarası kurumsal yönetim mekanizmalarının yakınsaması oldukça sınırlı görünmektedir. Örneğin, Japonya ve Tayvan gibi kültürel açıdan birbirlerine çok yakın olan ülkelerin bile yönetim kurulu özellikleri benzeşmemektedir. Bunun en önemli sebebi, ülkelerarası kurumsal farklılıkların örgütlerin türdeşleşme baskısını engelleyici bir etki oluşturmasıdır. Sonuçlar, iş sistemi üzerinde uluslararası dayatılan kurumsal yönetim mekanizmasının etkisinin sınırlı olduğunu göstermektedir. Bu nedenle, literatürde sıklıkla dile getirilen tüm yönetim uygulamalarının Anglo Amerikan sistemine benzeyeceğini söylemek kısa dönemde mümkün görünmemektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effect of national business systems on corporate governance mechanisms. More in depth, the study explores the effect of Whitley's (2000) national business systems on the board structure which consists of board size, board composition, family ownership, and CEO duality. The study focused on the size of the effect of national business systems on corporate governance mechanisms and whether there is a convergence between these mechanisms. On the other hand, the effect of corporate governance mechanisms imposed international on business systems is discussed. For this reason, a sample consisting of the US, Germany, Japan, Taiwan and Turkey, which represent the best in the considered literature were selected. As a result of the explorations carried out on“Google Scholar”, 96 articles were found. In order to understand the effects of the obtained data, the content analysis, which was a widely used method in the social sciences, was carried out. As a result, the corporate governance mechanism of the country was affected from their national business system. Transnational convergence of corporate governance mechanism seems quite limited. Even the countries that are very close to each other from a cultural perspective (Japan-Taiwan), the board features aren't similar. The most important reason for this is that structural differences of countries create a barrier to homogenization pressures. The overall results indicate that there is a limited impact of international corporate governance mechanisms imposed on the business system. As widely accepted in the literature that all management practices will resemble the Anglo-American system, will not be possible for the short term.