Burdur Müzesi envanterinde bulunan el işlemeli peşkirler
Hand embroidered towels in Burdur Museum inventory
  1. Tez No: 386030
  2. Yazar: HATİCE TUNALI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ NURHAN ÖLMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Crafts
  6. Anahtar Kelimeler: El sanatları, iĢleme, peĢkir, Burdur, müze, dokuma, Handcrafts, embroidery, towel, Burdur, museum, weaving
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 335
Özet
Bu çalışma, Burdur Müzesi envanterinde yer alan Türk işleme teknikleriyle elde işlenmiş 129 adet peşkirin desen çözümlemesi, kumaş ve iplik cinsi analizleri, arşiv ve laboratuar araştırması yöntemleri kullanılarak incelenmiştir. Araştırmada işleme sanatı, işlemenin tarihi gelişimi, işlemede kullanılan araç gereçler, desen ve kompozisyon özellikleri, kumaşa desen geçirme teknikleri ve kullanılan kenar temizleme teknikleri literatürlere dayalı olarak anlatılmıştır. Peşkirler kompozisyon özelliklerine göre; düzgün sıralamalı, bağlantılı ve almaşık sıralamalı şeklinde sınıflandırılarak incelenmiştir. Peşkirlerin fotoğrafları çekilip envanter bilgileri de göz önüne alınarak bilgi formları oluşturulmuştur. Bilgi formlarında; envanter numarası, dokuma örgüsü, devri, ebatları, lif cinsi, işleme tekniği, kenar temizleme tekniği, renk, motif ve kompozisyon özellikleri, müzeye geliş tarihi ve şekli, fiyatı ve müzedeki yerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, design analyses, fabric and thread type analyses, archive and laboratory examinations of 129 pieces of handcrafted towels by Turkish handwork techniques that are situated in Burdur Museum inventory are investigated. Using the accompanying literature, mastery, historic progression, tools, design and composition properties, design transfer techniques and border clearing techniques of handcrafts have been investigated. The towels have been investigated by classifying them into plain, queued and sophisticated arrangements. Information forms for towels have been created by taking pictures and by taking inventory information into consideration. Information forms contain towels' inventory numbers, weavings, periods, sizes, fiber types, handcraft techniques, border cleaning techniques, colors, motif and composition properties, museum entry dates and types, prices and their locations in the museum.