Bingül Başarır'ın çağdaş Türk seramik sanatındaki yeri
Place of Bingül Başarır in modern Turkish ceramic art
- Tez No: 386031
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMA ETİKAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: El Sanatları, Güzel Sanatlar, Crafts, Fine Arts
 - Anahtar Kelimeler: Bingül Başarır, Seramik, Çağdaş Türk Seramik Sanatı, Bingül Başarır, Ceramic, Modern Turkish Ceramic Art
 - Yıl: 2015
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
 - Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Ana Sanat Dalı
 - Sayfa Sayısı: 141
Özet
İkinci Dünya savaşından sonra siyasi ve kültürel alanda oluşan farklılıklar toplumu bir değişime uğratmıştır. Özgürlük kavramı toplumda belirginleşmeye başlamış ve bu sanat üzerinde de etkisini göstermiştir. 1960 yılı ve sonrasında daha belirgin biçimde değişmeye başlayan sanat anlayışı içinde seramik sanatı da bir arayış içerisine girmiştir. Bu arayışların sonucunda çağdaş sanat anlayışı önem kazanmaya başlamıştır. Bu dönemde Türk seramik sanatında ki değişimler de Dünya Seramik Sanatıyla eşit olarak gelişim göstermiş, Çağdaş Türk Seramik sanatında birçok sanatçı adından söz ettirmeye başlamıştır. Bingül Başarır da yaptığı çalışmalar ve eserlerle kendini ön plana çıkarmayı başarmıştır. Sanatçı yeteneği ve tecrübeleriyle ilerlemiş Çağdaş Türk Seramik sanatındaki yerini almıştır. Bu çalışmada, Bingül Başarır'ın Türk Seramik Sanatındaki yeri ve önemi açıklanmış, yaptığı çalışmalar ile eser verdiği sanat alanına katkılarının ortaya konulması amaçlanmıştır. İlk olarak Dünya Seramik Sanatının tarihsel gelişimi ve bu gelişmeyle birlikte Çağdaş Türk Seramik Sanatına olan etkileri ele alınarak Türk Seramik Sanatına katkısı olan alanın öncü sanatçıları hakkında bilgi verilmiştir. İkinci olarak Bingül Başarır'ın aile hayatı, sanata başlama öyküsü ve eserleri aktarılmıştır. Günümüz seramik sanatçısı olan Bingül Başarır, elli yıllık tecrübesi ile akla gelen ilk sanatçılardandır. Sanat yaşamındaki detaylar sayfalara sığmayacak kadar çok olan sanatçı ulusal ve uluslararası alanda edindiği bilgi ve tecrübeleri ile Türk Seramik Sanatına ve bu alanda eğitim gören genç sanatçı adaylarına katkı sağlayan sanatçılardan olmuştur. Çalışmada Başarır'ın hayat hikâyesi ve sanatçı kişiliğinden yola çıkılarak, seramik sanatıyla uğraşacak ve kendilerine bu sanatı meslek olarak seçecek olan genç sanatçılara ilham olabilecek önemli bilgilere yer verilmektedir.
Özet (Çeviri)
The differences occured in political and cultural area after the Second World War was changed to the society. The Notion of liberty was getting clarified and influenced to the Modern Turkish Ceramic Art. In and after 1960, the ceramic art went a pursuit around understanding of art which was distinctively begun to vary, too. As the result of the pursuit, modern understanding of art was getting come into prominence. In this period, the changes of Modern Turkish Ceramic Art was shown an equal growing likewise growing of The World Ceramic Art. A lot of artists in Modern Turkish Ceramic Art was getting talked from his/her name. Bingül Başarır has achieved to put forward herself in her works and artistic productions. The artist with her talent and her experiences has taken place in advanced Modern Turkish Ceramic Arts. In this thesis work, Bingül Başarır's place of Modern Turkish Ceramic Art and her importance is explained and to introduce about her contribution to the art area with her products is purposed. Primarily, handling to historical development of The World Ceramic Art and by the development, its effects on Modern Turkish Ceramic Arts, about pioneer artists who have contributed to Turkish Ceramic Art is given informations. Secondarily, Bingül Başarır's family life, her story of starting art and her works is exhibited. Bingül Başarır who is a ceramic artist is one of the first artist come to our minds with her semicentennial experiences. The artist, details of her art life is too much to fit into the pages, has contributed to Turkish ceramic art and the young candidate of this art by means of her knowledge and experince obtaining in national and international areas. In this thesis work, starting from Başarır's biography and her artistic personality, important informations giving an inspiration to young artists who will struggle with ceramic art and will choose this art as a job to theirself is given place.