Technical and economical aspects of concrete design with high strength concrete
Yüksek dayanımlı betonlarla betonarme tasarımının teknik ve ekonomik yönleri
  1. Tez No: 38610
  2. Yazar: SALAH EDDİN SABRI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ASIM YEĞİNOBALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kiriş, Kolon, Beton, Ekonomic analız, Yüksek Binalar, Yüksek Dayanımlı Beton, Betonarme Tasarım, Döşeme, Beams, Columns, Concrete, Economic Analysis, High-rise Buildings, High Strength Concrete, Reinforced Concrete Design, Slabs
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZ YÜKSEK DAYANIKLI BETONLARLA BETONARME TASARIMINIM TEKNİK VE EKONOMİK YÖNLERİ SABRI, Salah Eddin Yüksek Lisans Tesi. inşaat Mühendisliği Anabilim Dali Ten Yöneticisi: Prof. Asım YE?ÎN03ALİ Ocak, 1995, 36 sayfa Betonarme yapıların yapımında yüksek dayanımlı beton kullanımı ile teknik ve ekonomik avantajlar sağlanabilir. Bu çalışmada 28. 42, 63 ve 83 MPa değerlerinde değişken beton dayanımları kullanılarak ve ACI 318-83 yönetmeliği esas alınarak 30 katlı yüksek bir binanın tasarımı yapıldı. Elde edilen sonuçlar sadece 28 MPa dayanımdaki beton ile yapılan tasarım ile mukayese edildi. Ayrıca 10 katlı bir binanın döşeme, kiriş ve kolonlarının mukayeseli tasar iminde normal ve yüksek dayanımlı betonlar kullanıldı. Türkiyedeki 1994 piyasa fiatları kullanılarak maliyet mukayeseleri yapıldı. Araştırma sonuçlarına göre 30 katlı binada değişken beton dayanımları kullanılması halinde malaeme miktarlarınde asalma meydana gelmekte, çelik, beton ve kalip giderlerinde % 30 oranınde tasarruf elde edilmektedir. Onkatlı binada yüksek dayanımlı beton kullanılmasi ise sadece ilk beg katın kolonlarına e yararlı olmaktadir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TECHNICAL AND ECONOMICAL ASPECTS OF CONCRETE DESIGN WITH HIGH STRENGTH CONCRETE SABRI, Salah Eddin M.S. in Civil Engineering Supervisor: Prof. Asim YE?İNOBALI January, 1995, 86 pages The use of high strength concrete can provide technical and economical advantages in construction of reinforced concrete buildings. In this study a 30-storj^ high-rise building was designed using variable concrete strengths at 28, 42, 63, and 83 M?a based on ACI 318-83 provisions. The results were compared with the design obtained by using only 23 MPa concrete. In addition, normal and high strength concretes were used in the comparative designs of slabs, beams, and columns of a 10- story building. Cost comparisons were made using 1994 market prices in Turkey. According to the findings using variable concrete strengths could result in reduced material quantities in the high-rise building and 30 % savings in the costs of steel, concrete, and formwork. In 10- story building using high strength concrete was 1X1beneficial only for the columns of the lower five stories.