Development of PC based system for acquisition and spectral analysis of R-Rand P-R intervals of high resolution ECGO
Yüksek çözünürlüklü elektrokardiyogramdaki P-R ve R-R aralıklarının kaydı ve spektral analizi için PC tabanlı sistem geliştirimi
- Tez No: 38611
- Danışmanlar: PROF.DR. YUSUF ZİYA İDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yüksek çözünürlüklü EKG, P dalgası, R dalgası, P-R mesafesi değişimi, atrioventrikuler iletim zamanı değişimi, kalp hızı değişimi, High Resolution ECG, P wave, R wave, P-R variation, atrioventricular conduction time variability, heart rate variability
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
öz YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ ELEKTROKARDÎYOGRAMDAKt P-R VE R-R ARALIKLARININ KAYDI YE SPEKTRAL ANALİZİ İÇİN PC TABANLI SİSTEM GELİŞTİRİMÎ GÜÇER, Hüseyin Alper Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Tez yöneticisi: Prof. Dr. Yusuf Ziya İder Ocak 1995, 75 Sayfa Bu tezde, uzun süreli kayıtlarda P-R ve R-R mesafelerindeki atımdan atıma değişimleri araştırmak amacıyla yeni bir yüksek çözünürlüklü EKG sistemi geliştirilmiştir. Bu sistem ile, 10 denekten ayakta, yatarken ve periyodik solunum ile veri alınmıştır. P-R ve R-R takogramları oluşturulmuş ve özbağlanımlı model ile güç spektrumları elde edilmiştir. R-R ve P-R spektrumlarının benzer frekanslarda iki ana tepeye sahip olduğu fakat tepelerdeki güç dağılımının farklı olduğu gözlenmiştir. Ayağa kalkmak, P-R spektrumundaki toplam gücü 1.6"5±0.21 (s.e) kat, R-R spektrumundaki gücü 1.1 1±0.23 (s.e) kat arttırmıştır. Ayrıca parasempatik etkinin P-R spektrumunda, sempatik etkinin R-R spektrumunda daha başlan olduğu bulunmuştur. P-R ve R-R spektrumlarındaki yüksek frekanstaki tepelerin solunum frekansında olduğu görülmüştür. Yapılan model tabanlı çalışma, P-R aralıklarının atrioventrikuler (AV) iletim hızını gösteren bir indeks olarak kullanılabileceği sonucunu vermiştir. Böylece, AV iletim zamanının invaziv olmayan bir yöntemle elde edilebileceği gösterilmiştir. Ayrıca spektrumlardaki tepe frekanslarının aynı oluşu, P-R ve R-R değişimini kontrol eden mekanizmaların benzerliğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF PC BASED SYSTEM FOR ACQUISITION AND SPECTRAL ANALYSIS OF R-R AND P-R INTERVALS OF HIGH RESOLUTION ECG GÜÇER, Hüseyin Alper M.S. In Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Yusuf Ziya îder January 1995, 75 pages In this thesis, a high resolution ECG (HRECG) system is developed to investigate the beat-to-beat variations in P-R and R-R intervals on continuous long recordings. With this system, data were recorded from 10 subjects both in supine and standing position and with periodic respiration. R-R and P-R tachograms were extracted and autoregressive power spectrums were obtained. Both R-R and P-R spectrums had two major peaks at similar frequencies but the relative energies of the two peaks were different in R-R and P-R spectrums. Standing increased the total power 1.65±0.21 (s.e) times in P-R spectrum and 1.11±0.23 (s.e) times in R-R spectrum. It was seen that parasympathetic activity was dominant in P-R variation and sympathetic activity was dominant in R-R variations. It was also seen that the high frequency peaks of R-R and P-R spectrums were at the respiration frequency. By a model based study, it was seen that P-R intervals can serve as an index of atrioventricular (AV) conduction time. Hence, a method for non-invasive detection of AV conduction time was introduced. In this study it is also concluded that P-R interval variation is controlled by a mechanism similar to that of R-R interval because both P-R and R-R spectrums have two major peaks at exactly same frequencies.