4 boyutlu minkowski uzayında null eğrilerin karakterizasyonu
Characterizations of null curves in 4-dimensional minkowski spacetime
  1. Tez No: 386150
  2. Yazar: BUŞRA AKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BEKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Bertrand eğri, 3) Bertrand eğrisi, Akış, Esnek Olmayan Akış, Bertrand Curve, 3) Bertrand curve, Flow, Inextensible Flow
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Geometri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm; çalışmanın giriş kısmı olup, Bertrand eğrileri, Helisler ve Esnek olmayan akışlar üzerinde yapılan çalışmalar hakkında literatürdeki bilgiler incelendi. İkinci bölüm; R₂⁴ uzayı, Bertrand eğrileri, Genel Helisler ve Esnek olmayan akış için kullanılan temel tanımlar verildi. Üçüncü bölüm; R₂⁴ de Partially Null ve Pseudo Null eğrilerin Bertrand eğri tipleri incelendi. Dördüncü bölüm; R₂⁴ de Genel Helislerle ilgili bir karakterizasyon verildi. Beşinci bölüm; R₂⁴ de esnek olmayan akış kavramı tanımlandı ve Partially Null ve Pseudo Null eğrilerinin esnek olmayan akışları ile ilgili karakterizasyonlar elde edildi.
Özet (Çeviri)
This thesis consist of five chapters. The first chapter has been devoted to the introduction. In the second chapter; fundamental definitions of semi-Euclidean space R₂⁴, Bertrand curves, Helices and Inextensible Flows have been given. In the third chapter; Bertrand curves of Partially Null ve Pseudo Null curves have been studied in semi-Euclidean space R₂⁴. In the fourth chapter; A characterization related to General Helices has been given. In the fifth chapter; Notion of Inextensible Flow was defined and The characterizations related to Inextensible Flows of Partially Null and Pseudo Null curves have been attained.