Obez çocuklarda osteokalsin, glukoz metabolizması ve adiponektin ilişkisinin ortaya konması ve metabolik sendrom gelişiminde osteokalsinin rolünun belirlenmesi
Relationship of osteocalcin, adiponectin and glucose metabolism in obese children and the role of osteocalcin in metabolic syndrome
  1. Tez No: 386725
  2. Yazar: SEMA NİLAY ABSEYİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP ŞIKLAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, Metabolik sendrom, Adiponektin, Osteokalsin, Obesity, Metabolic syndrome, adiponectin, osteocalcin
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Obez çocuklarda osteokalsin, glukoz metabolizması ve adiponektin ilişkisinin ortaya konması ve metabolik sendrom gelişiminde osteokalsinin rolünün belirlenmesiAmaç: Çocukluk çağında önemli bir sorun olan obezitenin artışına paralel olarak, insülin direnci ve metabolik sendrom sıklığı da artış göstermektedir. Yapılan çalışmalarda lipid metabolizması ve adiponektinin metabolik sendrom ile ilişkisi gösterilmiştir. Ancak özellikle son yıllarda, iskelet sisteminin glukoz metabolizması ile ilişkisi üzerinde durulmaktadır. Osteokalsinin insülin direnci ile ilişkisini inceleyen yeni çalışmalar bulunmaktadır. Bizim çalışmamızdaki amaç, obez çocuklarda insülin direnci gelişme sıklığının gösterilmesi, metabolik sendrom ve insülin direnci gelişiminde adiponektin ve osteokalsinin etkilerinin gösterilmesi idi.Gereç ve Yöntem: Aralık 2010 ? Mayıs 2011 tarihleri arasında genel muayene kontrolünde kilolu ve obez olduğu saptanan ve AÜTF Çocuk Endokrinolojisi polikliniğine yönlendirilen 5-18 yaş arasındaki çocuk ve adölesanlar çalışmaya alındı. Olguların antropometrik ölçümleri yapıldı ve normogramlara göre değerlendirildi. Rutin obezite tetkikleri (açlık kan şekeri, açlık insülin, lipid profili, karaciğer enzimleri) yanında adiponektin ve osteokalsin değerlerine bakıldı. Metabolik sendrom tanımlaması yapılarak metabolik sendrom bileşenlerine göre ayrı ayrı değerlendirildi. Metabolik sendrom bileşenleri ile adiponektin ve osteokalsin düzeyleri arasındaki ilişki irdelendi.Bulgular: Olgularımızın %34'ünde insülin direnci, %22'sinde metabolik sendrom varlığı gösterildi. Tüm olguların %29'unda trigliserid yüksekliği, %27'sinde HDL düşüklüğü ve %17'sinde hipertansiyon varlığı gösterildi. Cinsiyet ile metabolik sendrom bileşenleri arasındaki ilişki incelendiğinde; Trigliserid yüksekliği ve HDL düşüklüğü ile cinsiyet arasında anlamlı bir ilişki bulunmazken, hipertansiyon açısından bakıldığında erkeklerde daha fazla HT varlığı (%76 erkek, %24 kız) saptandı. Tüm olguların osteokalsin düzeyine bakıldı. Osteokalsin düzeyi kızlarda anlamlı şekilde daha düşük saptandı (Kızlarda: 69.63±36.83, erkeklerde: 95.69±38.18). Olguların osteokalsin düzeyi ile açlık insülin, açlık kan şekeri, IRHOMA, glu/ins, trigliserid, LDL, HDL ve kolesterol düzeyleri arasında korelasyon analizine bakıldığında anlamlı bir ilişki gösterilemedi. Olguların yaşı ile osteokalsin düzeyleri karşılaştırıldığında aralarında ters orantılı bir ilişki olduğu saptandı. İnsülin direnci ile osteokalsin düzeyi ortalamaları karşılaştırıldığında anlamlı bir fark bulunamadı. Osteokalsin düzeyleri ile metabolik sendrom varlığı arasındaki ilişkiye bakıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı. Olgularda dislipidemi varlığı ile adiponektin düzeyleri karşılaştırıldığında; dislipidemisi olan olgularda adiponektin ortalaması 8.3 (3.1-16.9) iken, dislipidemi olmayan olgularda adiponektin ortalaması 10.4 (2.8-57.9) idi. Dislipidemi varlığında adiponektin düzeyi istatistiksel olarak anlamlı şekilde düşüktü. Trigliserid düzeyleri ile adiponektin arasında ters orantılı bir ilişki olduğu görüldü. Metabolik sendrom olan ve olmayan olgularda adiponektin düzeyi karşılaştırıldı. Metabolik sendrom olanlarda adiponektin düzeyi anlamlı şekilde düşük saptandı (MS olanlarda: 7.1±2.5, olmayanlarda: 10.2±6.3). Yapılan analizlerde açlık insülin düzeyi ile adiponektin arasında ters orantılı bir ilişki olduğu görüldü. Yapılan korelasyon analizinde, metabolik sendrom gelişenlerde, adiponektin düzeyi ile osteokalsin düzeyi arasında anlamlı bir ilişki bulunamadı.Sonuç: Metabolik sendrom gelişen obez çocuklarda adiponektinin, insülin direnci ve diğer metabolik sendrom bileşenleri (dislipidemi, hipertansiyon) ile ilişkisi gösterilmiştir. İnsülin direnci ve metabolik sendrom gelişen olgularda adiponektin düzeyi düşük saptanmıştır. Ancak insülin direnci veya metabolik sendrom ile osteokalsin arasında doğrudan bir ilişki bu çalışmada gösterilememiştir. Metabolik sendrom gelişiminde osteokalsin ve adiponektinin birbiriyle etkileşimini gösterecek bir bulgu saptanamamıştır. Bu nedenle, osteokalsinin metabolik sendrom gelişmindeki rolü ve etki mekanizmasını adiponektin üzerinden gösterip göstermediği ile ilgili daha çok çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Relationship of osteocalcin, adiponectin and glucose metabolism in obese children and the role of osteocalcin in metabolic syndrome Objective: There is an increase in prevalance of insülin resistance and metabolic syndrome parallel with obesity in childhood. In the literatüre, the relationship between adiponectin and metabolic syndrome is shown. But in recent years, especially the relation of bone and glucose metabolism is searched. There are new studies to investigate osteocalcin and insülin resistance relationship. In this study our purpose is; to determine the prevalance of insülin resistance in obese children and adolescents, and to show the effects of adiponectin and osteocalcin in development of insülin resistance and metabolic syndrome Matherials and methods: Obese patients between 5-18 years old which admitted Ankara University Faculty of Medicine Pediatric Endocrinology clinic between December 2010-May 2011 are recruited for the study. After physical examination and anthropometric evaluation, rutin tests for obesity (fasting blood glucose, fasting insülin level, Ca, P, ALP, lipid profile) are studied. Also adiponectin and osteocalcin level are studied for each patient. The criteria for metabolic syndrome are defined, and the relation between adiponektin, osteocalcin and metabolic syndrome components are examined. Results: The prevalance of insülin resistance and metabolic syndrome was %34 and %22 respectively in our study. The prevalance of metabolic syndrome criteria in all 3 provinces was as follows: hypertriglyceridemia %29, low HDL-C %27 and hypertension %17.Gender was not a risk factor for hypertryglyceridemia and low HDL level; but when we searched for gender and hypertension relationship, we found men predominance in obese children with hypertension. Osteocalcin level of all subjects are studied. Osteocalcin was significantly lower in girls. There was no correlation between osteocalcin and fasting glucose, fasting insülin, glucose/insülin ratio, IRHOMA and lipid profile. We didn?t found any relationship between osteocalcin and insülin resistance in our study. Adiponectin level was studied for each patient. Adiponectin level was significantly lower in patients with dyslipidemia. There was a reverse relationship between adiponectin and triglyceride level. Also patients with metabolic syndrome had lower adiponectin level. In our study negative correlation of fasting insülin and adiponectin was found. We didn?t determine a significant relationship of adiponectin and osteocalcin in patients with metabolic syndrome.Conclusion: The relationship of adiponectin with insülin resistance and other metabolic syndrome components (dyslipidemia, hypertension) is determined in obese children with metabolic syndrome. Patients with insülin resistance and metabolic syndrome had low level of adiponectin. But, a direct relation between osteocalcin and metabolic ayndrome couldn?t be shown in this study. There was no finding of adiponectin and osteocalcin interaction in development of metabolic syndrome. We need more studies to define the role of osteocalcin in metabolic syndrome and search for whether it shows its effects over adiponectin mechanism or not.