Torakotomilere bağlı pulmoner komplikasyonların solunum fonksiyon testleri ve arter kan gazlarına etkisi
The effect of complications of pulmonary function tests and arterial blood gases
  1. Tez No: 386727
  2. Yazar: AZİME ACAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: torakotomi komplikasyonları, solunum fonksiyon testleri, arter kan gazları, pulmonary function test, arterial blood gases, thoracotomy complications
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışma Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Göğüs Cerrahisi Yoğun Bakım Ünitesi ve Göğüs Cerrahisi Servisi'nde yapılmıştır. Çalışmanın amacı torakotomi sonrası görülen komp¬likasyonların SFT ve arter kan gazı değerlerinin incelenerek komplikasyonlar ile SFT ve arter kangazları arasında ilişki olup olmadığının araştırılmasıdır. En sık görülen torakotomi sonrası pulmoner komplikasyonların hava kaçağı, pnömoni ve atelektazi olduğu görüldü.Çalışmada pulmoner komplikasyon olarak 22 hastada hava kaçağı, 8 hastada pnömoni, 2 hastada ampiyem, 7 hastada atelektazi, 1 hastada retorakotomi gerektiren kanama, 1 hastada ciltaltı amfizem, 1 hastada bronkoplevral fistül, 1 hastada yara yeri enfeksiyonu, 1 hastada rezidüel plevral boşluk tespit edildi.Hastaların yaşları, hemoglobin değerleri, cinsiyetleri FEV1, FVC ve FEV1% değerleri arasındaki korelasyon incelendi. Postoperatif 1., 2., 3., 5. ve 7. günlerde yaşları ile negatif korelasyon, 1., 2., 3., 5. ve 7. günlerde hemoglobin değerleri ile ilgili pozitif korelasyon anlamlı bulundu. Komplikasyon gelişen hastaların FEV1, FVC ve FEV1% değerleri komplikasyon gelişmeyenlerden düşük bulunmuştur. Fakat tüm günlerde FEV1, FVC ve FEV1%, pO2, pCO2, pH, BE, Laktat ve cHCO3 değerleri arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunamamıştır. Hava kaçağı, atelektazi ve pnömoni gelişen hastaların SFT ve AKG arasında fark vardır, fakat bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır.Sonuç olarak pulmoner komplikasyon gelişen hastalarda SFT ve arter kan gazı değerlerinin düşük olduğu bulunmuştur. Düşük SFT ve kan gazı değerlerinin pulmoner komplikasyon oranlarının artışına yol açabileceği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in Akdeniz University Hospital Thoracic Surgery Department. The objective of this study was to reveal the effect of complications of thoracotomy on pulmonary function tests and arterial blood gases. 93 patients who underwent thoracotomy were included. 44 of the patients had postoperative pulmonary complications while 49 did not. The most common pulmonary complications were air leak, pneumonia, and atelectasis.In this study, of the pulmonary complications that were encountered, 22 patients had air leak, 8 patients had pneumonia, 2 patients had empyema, 1 patient had postoperative hemorrhage requiring re-thoracotomy, 1 patient had subcutaneous emphysema, 1 patient had bronchopleural fistula, 1 patient had wound infection, 1 patient had residual pleural space.The correlation between the ages of patients, hemoglobin levels, gender FEV1, FVC and FEV1% values were investigated. On postoperative 1st, 2nd, 3rd, 5th and 7 days, FEV1, FVC and FEV1% values were found to be a significantly negative correlated with age and were significantly positively correlated with hemoglobin levels. Patients who had complications performed lower FEV1, FVC and FEV1% values than those who did not. However, difference between FEV1, FVC and FEV1%, PO2, PCO2, pH, BE, lactate and CHCO3 levels on all postoperative days were not found to be statistically significant. The patients who had air leak, atelectasis and pneumonia performed lower on pulmonary function tests and had lower values in arterial blood gases but this difference was not statistically significant.As a result, pulmonary function tests and arterial blood gas values were found to be low in patients who developed pulmonary complications. Low PFTs and blood gas values were found to potentially lead to increased rates of pulmonary complications.