Köpeklerde en uygun çiftleştirme zamanının tespitinde kullanılan vaginal mukozanın elektriksel direncinin ölçülmesi ve vaginal sitoloji tekniklerinin karşılaştırılması
Comparision of vaginal cytology and measurement electrical impedance tecniques in detection of optimal breeding time
- Tez No: 386799
- Danışmanlar: PROF. DR. TAYFUR BEKYÜREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: köpek, uygun çiftleştirme zamanı, vaginal sitoloji, vaginanın elektriksel direnci, Bitch, optimal breeding time, vaginal cytology, vaginal electrical impotance
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Jinekoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışma, köpeklerde en uygun çiftleştirme zamanının tespitinde kullanılan vaginal sitoloji ve vaginanın elektriksel direncinin (E.D.) ölçülmesi tekniklerinin karşılaştırılması amacıyla yapıldı. Çalışmada hayvan materyali olarak farklı yaş ve ırktan 60 adet köpek kullanıldı.Bu çalışmada köpeklerden, siklus dönemlerinin belirlenmesi amacıyla, vaginal sitolojik örnekler alındı. Aynı köpeklerin, üç gün arayla iki kez vaginal E.D. değerleri, Draminski ®'nin ovulasyon dedektörü ile ölçüldü ve kaydedildi.Çalışmada proöstrustaki (n=16), östrustaki (n=7), metöstrustaki (n=10) ve anöstrustaki (n=27) köpeklerin ortalama E.D. değeri sırasıyla, birinci ve ikinci ölçümde sırasıyla 320.75 ± 36,96 ? ve 362.13 ± 39,07 , 571.43 ± 38,14 ve 492.43 ± 40,64 , 111,50 ± 8,28 ve 93.80 ± 8,77 , 47.81 ± 4,77 ve 43.89 ± 3,91 olarak ölçüldü. Proöstrus döneminde E.D. değerinin arttığı, buna karşın östrus ve metöstrus dönemlerinde azaldığı belirlendi.Sonuç olarak, Draminski'nin ovulasyon dedektörü ile yapılan E.D. ölçüm yönteminin, özellikle çiftleştirme dönemini belirmek amaçlandığında, daha hızlı, daha pratik olduğu kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to comparision of measurement electrical impedance (E.I.) and vaginal cytology tecniques in detection of optimal breeding time in bitches.Sixty bitches of different breeds and ages were used as animal material. In this study in order to detection of cycles stage, of vaginal cytology samples were collected from bitches. Vaginal impedance of the same bitches was measured by Draminski® Dog Ovulation Detector and recorded twice tree days apart.The mean value of E.I. of proestrus (n=16), estrus (n=7), metestrus (n=10) and anestrus (n=27) bitches were 320.75 ± 36,96 and 362.13 ± 39,07, 571.43 ± 38,14 and 492.43 ± 40,64, 111,50 ± 8,28 and 93.80 ± 8,77, 47.81 ± 4,77 and 43.89 ± 3,91 for 1st and 2nd measurement. The mean value of E.I. was increased in proestrus and decreased in estrus and metestrus stage of the cycle.It was concluded that Draminski detector provides more rapid and pratic detection of optimal breeding time.