Tarih kaynağı olarak 16. yüzyıl divan şiiri
16th century divan poetry as a source of history
  1. Tez No: 386905
  2. Yazar: ALİ CANÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. AZMİ BİLGİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı, History, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Divan şiiri, tarih, 16. yüzyıl, tevârih-i Âl-i Osman, Divan poetry, history, 16th century, tevârih-i Âl-i Osman
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 330
Özet
“Tarih Kaynağı Olarak 16. Yüzyıl Divan Şiiri”adlı tezimizde, 16. yüzyıl divanlarından Münîrî (ö. 927/1520), Revânî (ö. 930/1523), Hayâlî (ö. 964/1557), Âşık Çelebi (ö. 979/1572), Aşkî (ö. 984/1576), Yahya Bey (ö. 990/1582), Nâtıkî (ö. 1003/1595?), Nev'î (ö. 1007/1599), Vecdî (ö. 1008/1599) ve Bâkî (ö. 1008/1600)'nin divanlarındaki kaside, mersiye, mesnevî ve tarih manzumeleri incelenmiştir. Tez, Padişahlar, Şehzâdeler ve Sultanlar, Devlet Erkânı, Âlimler Şeyhler Şairler olmak üzere dört bölümden oluşmaktadır. 16. yüzyıldaki şahıs, olay, mekân gibi tarihî unsurlar, sadece şiirde geçtikleri özellikleriyle teze konu edilmiş olup bu özellikleri, Tevârih-i Âl-i Osmanlardan ve bazı güncel kaynaklardan tespit edilen metinlerle karşılaştırılmıştır. Bu çalışmayla 16. yüzyıl Divan şiirinin kendine mahsus dil ve üslubuyla tarih kaynaklığı ortaya konmuş, ayrıca divan şiirimizin duygu tarihimizi yansıtması hususunda değerlendirme ve tespitlerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This dissertation titled“16th Century Divan Poetry as a Source of History”is an analysis of the16th century divans Münîrî (d. 927/1520), Revânî (d. 930/1523), Hayâlî (d. 964/1557), Âşık Çelebi (d. 979/1572), Aşkî (d. 984/1576), Yahya Bey (d. 990/1582), Nâtıkî (d. 1003/1595?), Nev'î (d. 1007/1599), Vecdî (d. 1008/1599) ve Bâkî (d. 1008/1600)'s and an analysis of odes (kaside), threnody (mersiye), masnavi (mesnevi) and the historical poetry in these divans. The dissertation consists of four sections titled: Sultans (Padişahlar), Princes (Şehzâdeler), Sultanas (Sultanlar), High Officials (Devlet Erkânı) and Scientists Seikhs Poems. The historical constituents of the 16th century like the subjects, events and places are taken into the dissertation as long as they are related to the poems and these constituents are compared with some current historical resources especially Tevârih-i Âl-i Osman. With this study it is put forward the 16th century Divan poetry is a prime historical resource and it reflects the history of our emotions.