Kamu düzeninin sağlanmasında iç güvenlik istihbaratının önemi
The significance of homeland security intelligence in maintaining public order
  1. Tez No: 386906
  2. Yazar: ŞENOL ÇİNAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET YÜCEL KARLIKLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu düzeni, güvenlik, milli güvenlik, iç güvenlik, istihbarat, kolluk, kolluk teşkilatları, iç güvenlik istihbaratı, iç güvenlik istihbaratı teşkilatları, Public order, security, national security, homeland security, intelligence, law enforcement, homeland security intelligence, homeland security intelligence agencies, law enforcement agencies
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Kamu düzeni kavramı hayatın her alanında kullanılan, çok sık karşımıza çıkan ve bu yüzden de tam olarak ne olduğu üzerinde bir fikir birliği oluşturulamayan kavramlardan biridir. Kamu düzeni, hukuk devletinin temeli olmakla beraber toplumun güvenlik ve emniyet içerisinde yaşamasının, bireylerin kendi aralarındaki çıkarlarının temin edilmesinin ve bireylerin devlet karşısında temel hak ve özgürlüklerinin sağlanmasının da temelidir. Milli güvenlik ve dolayısıyla iç güvenlik ile kamu düzeni arasında önemli bir ilişki bulunmaktadır. Tüm güvenlik tedbirleri kamu düzeninin korunması amacıyla uygulanmaktadır. Kamu düzeninin bozulmaması için tehditlere yönelik suç oluşmadan önceki güvenlik tedbirlerinin en önemlilerinden biri de iç güvenlik istihbaratıdır. İç güvenlik istihbaratı küreselleşmeyle birlikte bir ülkenin iç güvenliğini doğrudan etkileyen dış bağlantılı casusluk, terör, suç örgütleri, kaçakçılık, uyuşturucu ve insan kaçakçılığı ile ilgili dış, iç, askeri istihbaratının kesiştiği bir alan olmuştur. İç güvenlik istihbaratı kamu düzeni açısından büyük önem taşımaktadır. Ancak iç güvenlik istihbarat faaliyetleri; hukuka, demokrasinin ruhuna, insan haklarına ve özgürlüklerin sınırlarına uygun yürütülürse başarı sağlanabilir. Çalışmada kullanılan olgusal ve yargısal veriler; kütüphaneler, akademik veri tabanları, bilimsel yayın tarama siteleri, medya ve internet arşivleri, resmî internet sitelerinden elde edilen birincil ve ikincil kaynaklardan istifade edilerek belgesel tarama yöntemi ile sağlanmıştır. Elde edilen bilgilerin bir takım somut örneklerle desteklenmesiyle şekillenmiştir.
Özet (Çeviri)
The term“public order”is a term which is used in many instances in life, occurs very frequently, and consequently it is a term, on which there is no consensus regarding its definition. As well as being the foundation of a constitutional state, public order is also the foundation of the society's living in security and safety, of the maintenance of the benefits among people and of the fundamental rights and freedom before the state. There is a significant relationship between public order and national security, and consequently between public order and homeland security. All the precautions for the sake of security are taken with the aim of preserving public order. In order to avoid the disruption of public order, one of the most important security precautions against threats before crime takes place is security intelligence. With the rise of globalization, homeland security has become a ground where foreign and domestic military intelligence – regarding espionage, terror, crime syndicates, smuggling, drug and human smuggling, intersect. Domestic intelligence is of the utmost importance for public order. However, success can be achieved on condition that homeland security intelligence actions are performed observing the laws, the soul of democracy, and human rights and freedom. With the revision of the literature, the factual and judgmental data used in the study have been obtained by benefiting from primary and secondary sources available in libraries, academic databases, online academic journals, media and internet archives, official web sites. The data is also supported by specific examples.