Eskişehir'de birinci basamak hizmeti veren doktorların sigara içicilik durumları ve sigara bıraktırma konusundaki tutumları
Smoking status and the behaviours, about quitting smoking, of the medical doctors giving primary care services in Eskişehir
- Tez No: 387202
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ÜNALACAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: sigara, tütün, aile hekimliği, smoking, tobacco, family physicians
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Günümüzde önlenebilen ölüm nedenleri arasında en önemlisi olan tütün kullanımı her yıl 5 milyondan fazla insanın ölümüne sebep olmaktadır. Eğer eğilim böyle devam ederse, tütün, 2030 yılına kadar yılda 8 milyondan fazla kişinin ölümüne yol açacaktır. Bu çalışmadaki amacımız Eskişehir ili birinci basamak hizmeti veren hekimlerimizin sigara içicilik durumlarına göre sigara bıraktırma konusundaki tutumlarını tespit etmekti. Çalışmada Eskişehir ilinde birinci basamakta hizmet veren 110 aile hekimine karşılıklı görüşme şeklinde anketler uygulandı. İstatistik analizler de SPSS for Windows 15.0 kullanıldı. Katılımcıların 42'si (%38.2) kadın, 68'i erkekti. Şu anda sigara içen hekimlerin sayısı 37 (%33.6), sigara içmeyen hekimlerin sayısı 73 (%66.4) idi. Hekimlerin 52'si (%47.3) hastalarına sigara içip içmediklerini, sadece sigara ile ilgili bir hastalığı mevcut ise soruyorlardı. Bunlardan 20'si (% 38.5 ) sigara içiyor, 32'si (%61.5) içmiyordu. Hekimlerin 56'sı (%50.9) ise tüm hastalarına soruyorlardı. Bunlardan da 17'si (%30.35) içiyor, 39'u (%69.64) ise içmiyordu. İki (%1.8) katılımcı ise hastalarına sigara içip içmediğini sormuyorlardı. Yetmiş (%63.6) doktor, sigarayı bırakmak için farmakoterapi önerisinde bulunuyorlardı. Bu konuda erkek ve bayan doktorlar arasında bir fark yoktu. Çalışmamıza katılan her üç hekimden biri sigara içiyordu. Ancak sigara içen ve içmeyen hekimler arasında hastalara sigara bıraktırma konusundaki tutumları bakımından anlamlı bir fark bulunamadı. Hekimler hastalar için toplumda önemli bir rol modelidir. Özellikle hastalarla en fazla karşılaşma imkanı olan birinci basamak hekimlerine bu konuda çok önemli görevler düşmektedir.
Özet (Çeviri)
Smoking status and the behaviours, about quitting smoking, of the medical doctors giving primary care services in Eskişehir Tobacco use is the leading cause of preventable death, and is estimated to kill more than 5 million people each year worldwide. If current trends persist, tobacco will kill more than 8 million people worldwide up to year 2030. In this study, our aim was to detect smoking status and the behaviours, about quitting smoking, of the medical doctors giving primary care services in Eskişehir. In this study one hundred and ten primary care physicians were interviewed face to face. SPSS for Windows 15.0 was used for statistical analyses. Of the doctors, 42 (38.2%) were males, and 68 (61.8%) were females. Thirty seven (33.6%), of doctors were current smokers and 73 (66.4%) of doctors were non-smokers. Of the doctors, 52 (47.3%) asked their patients if they are smoking or not, only if they had any disease related with smoking. Of them, 20 (38.5%) were smokers and 32 (61.5%) were nonsmokers. Of the doctors, 56 (50.9%) asked all of the patients if they are smoking or not. Of them, 17 (30.35%) were smokers and 39 (69.64%) were nonsmokers. Two (1.8%) participants did not ask it anyway.Seventy (63.6%) of doctors were recommending pharmacotherapy for patients to quit smoking. There was no significant difference between female and male doctors about that subject. One of every three doctors in our study were smokers. However, no significant difference found in terms of attitudes about smoking cessation in patients smokers and nonsmokers among doctors. Doctors are an important role models for patients in society. They have to be very sensitive about smoking. Especially family physicians have very important role about that subject because they can see their patients very often