Karakaş Akkaraman kuzularında yaşama gücü, büyüme ve vücut ölçüleri
Survivability, growth and body measurements of karakas akkaraman lambs
- Tez No: 387558
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ÜMİT YAVUZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Karakaş Akkaraman, döl verimi, yaşama gücü, büyüme, vücut ölçüleri, Karakas Akkaraman, lamb production, lamb survival, growth, lamb body measurements
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu araştırma Şanlıurfa, Haliliye, Tepeköy köyünde Karakaş Akkaraman koyunlarında yürütülmüş bir tanımlama araştırmasıdır. Araştırma farklı yaş ve cinsiyet gruplarındaki Karakaş Akkaraman koyunların bazı morfolojik özelliklerini belirlemek için yürütülmüştür. Araştırmada 100 kuzu kullanılmıştır. Koyunların üreme özellikleri belirlenmiştir. Gebelik oranı %97.5, kuzulama oranı %96.7 olarak belirlenmiştir. Kuzuların doğum ağırlıkları, günlük ortalama canlı ağırlık artışları ve sütten kesim ağırlıkları sırasıyla 4.01±0.092 kg, 141.58±0.054 kg ve 23.35±0.481 kg olarak bulunmuştur. Yaşama gücü 180. günde erkek kuzularda %91.3, dişi kuzularda %97.6 olarak belirlenmiştir. Karakaş Akkaraman koyunlarında laktasyon süresi, laktasyon süt verimi ve günlük ortalama süt verimi sırasıyla 157.61±0.504 gün, 56.79±2.076 lt, 360.37±1.265 ml olarak bulunmuştur. Yaş grupları arasında gözlenen farklılıklar önemli bulunmamıştır. Bazı vücut ölçüleri kuzularda ortalama doğumda ve 180. günde; cidago yüksekliği 41.62±0.462 cm ve 64.44±0.215 cm, sağrı yüksekliği 39.51±0.434 cm ve 60.59±0.273, vücut uzunluğu 35.46±0.514 cm ve 54.64±0.417 cm, göğüs çevresi 45.68±0.521 cm ve 72.03±0.738 cm, göğüs derinliği 14.35±0.244 cm ve 23.91± 0.241 cm olarak saptanmıştır. Sonuçlar; Karakaş Akkaraman koyunlarının bazı morfolojik ve verim özellikleri bakımından Akkaraman koyunlarına benzer ve farklı özelliklere sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This research was a descriptive study and carried out on Karakaş Akkaraman sheep raised in Tepeköy village in Haliliye, Şanlıurfa. The research was conducted to determine some morphological characteristics of Karakas Akkaraman lambs. A total 100 lambs were used in research. Reproductive traits of sheep were determined. Pregnancy rate and lambing rate were found found 97.5% and 96.7%, respectively. The birth weights of lambs, average daily gains of lambs and weaning weights of lambs were found to be 4.01±0.092 kg, 141.58±0.054 kg, and 23.35±0.481 kg, respectively. Survival rates of lambs at 180 th day were found to be 96.9% in male lambs and 97.3 female lambs, respectively. In Karakaş Akkaraman ewes average lactation periods, lactation milk yields and daily average milk yields were determined to be 157.61±0.504 day, 56.79±2.076 kg ve 306.37±1.265 ml, respectively. Significant differences were not found among age groups. Overall means and standard errors of some body measurements of lambs in birth and 180th day interval were wither height 41.62±0.462 and 64.44±0.215 cm, height at rump 39.51±0.434 and 60.59±0,273 cm, body length 35.46±0.514 and 54.64±0.417 cm, heart girth circumference 45.68±0.521 and 72.03±0.738 cm, chest depth 14.35±0.244 and 23.91.±0.451 cm, chest width 14.35±0.244 cm and 23.91±0.241 cm, respectively. The overall results of this research show that the Karakaş Akkaraman sheep have some similarities, some differences with Akkaraman sheep according to morphological characteristics and yield traits.