Tedarikçi kalite sistemi değerlendirilmesinde analitik hiyararşik proses uygulaması
Analytical hieararchical process (AHP) application for evaluating of supplier quality system
  1. Tez No: 387922
  2. Yazar: YÜKSEL YALÇIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEFER GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tedarik Zinciri Yönetimi, Tedarik Zinciri, Kalite Sistemi, ISO 9000, Analitik Hiyerarşik Proses
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Organizasyonların, sürekli gelişimi ve küresel rekabette başarılı olabilmelerini sağlamaları için etkin ve ölçülebilir bir Tedarik Zinciri yönetim yapısı oluşturmaları gerekiyor. Etkinlik ve ölçülebilirlik, oluşturulacak yönetim yapısında modelleme sürecinde son derece önemlidir. Ürün kalitesini etkileyen veya ürün üzerinde giden tüm malzemelerin sağlandığı tedarikçiler, ürünün ilk seferde ve her seferinde istenilen kalitede, fiyatta, miktarda ve zamanda sağlanması, organizasyonun kalitesi açısından son derece önemlidir. Tedarikçi değerlendirme yöntemleri, seçim ve performans ölçümünde verilecek kararların, firma amaçlarına uygun beklentileri karşılayabilecek yeterlilikteki tedarikçilerin tespiti ve malzeme satın alımında öncelikli tedarikçilerin belirlenmesi konusundaki sistematik çalışmaları kapsamaktadır.Bu çalışmadaki Tedarikçi Kalite Sistemi değerlendirmesinde, Analitik Hiyerarşik Proses(AHP) kullanılmak suretiyle, tedarikçilerin çalışılan dönem içerisindeki Kalite Sistem performanslarının analizleri yapılarak, öncelikli tedarikçi konusunda verilen kararların bilimsel yöntemlerle uyuşup uyuşmadığı konusunda bir değerlendirme sistematiği oluşturmaktadır.Bilimsel yönetim modelleri, üretici firmaların ürün tedariğinden müşteri teslimine kadar ki süreci Tedarik Zinciri Yönetimi (Supplier Chain Management) olarak tanımlamıştır. Bu sebeple teze konu olan çalışmanın literatür tarama sürecince Tedarik Zinciri Yönetimi, Tedarikçi Yönetimi, Tedarikçi Seçimi konuları da incelenmiş, bu konudaki bilimsel yayınlardan yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In order to maintain a continuous development and to achieve success in global competition, organizations must establish a efficient and measurable management structure for their Supply Chain. Efficiency and measurability is vital for the modeling process of the management structure to be established. In maintaining organizational quality, the critical point is, that suppliers provide any material, which is effecting the product quality or are carried by the product, each and every time at desired quality, price, quantity and within desired period of time. Supplier assessment methods include conclusions to be made for selecting suppliers and measuring their performance, systematic studies for identifying suppliers eligible to meet the expectations in line with the corporate objectives and preferred suppliers for material purchase.The assessment of Supplier Quality System within this study builds up an systematic assessment framework, using Analytical Hierarchical Process(AHP), analyzing supplier performance within the business period, in order to decide whether the conclusions made for the suppliers do comply with scientific methods.In scientific management models, the process between product supply of manufacturers and customer delivery is defined as the Supply Chain Management. For this reason, during literature survey for the study subject, the areas of Supply Chain Management, Supplier Management and Supplier were reviewed and relevant scientific studies published were utilized.