Türkiye'de hukuksal koşullar çerçevesinde elektronik belge ve finansal bilgi yönetimi politikalarının değerlendirilmesi: Türkiye Kalkınma Bankası örneği
Evaluating of electronic record and financial information management policies within the framework of legal conditions in Turkey: The case of Development Bank of Turkey
- Tez No: 388363
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR KÜLCÜ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Information and Records Management
- Anahtar Kelimeler: belge yönetimi, sistem, elektronik belge yönetim sistemi, finansal bilgi, finansal bilgi sistemleri, finansal bilgi yönetimi, finansal bilgi yönetim sistemi, elektronik belge ve finansal bilgi yönetim sistemi, finansal bilgi politikaları, bilişim suçları, record management, system, electronic record management system, financial information, financial information systems, financial information management, financial information management system, electronic record and financial information management system, financial information policies, cyber crimes
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgi ve Belge Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 258
Özet
Teknolojik olanaklara paralel olarak yazılım, donanım ve ağ alt yapısındaki gelişmeler ve kurumsal beklentilerdeki değişim, elektronik belge ve finansal bilgi sistemlerini köklü olarak etkilemekte ve geleneksel yöntemlerin kullanım alanlarını daraltmaktadır. Çalışmada öncelikle Türkiye'de yasal ve idari koşullar ile finansal uygulamalarda elektronik bilgi ve belge yönetimi sistemlerine yönelik mevcut koşular, sorunlar, sorunların çözümüne ilişkin yöntem ve politikaların incelenmesi amaçlanmaktadır. Yine çalışmada uygulama boyutunda Türkiye Kalkınma Bankasında bu konuda farkındalık düzeyi, yaşanan sorunlar ve beklentilerin analizinin konuya ilişkin politikaların geliştirilmesine etkisinin araştırılması hedeflenmiştir. Ayrıca, bu çalışmada, Türkiye'de finansal bilgi ve belge yönetimine yönelik idari ve yasal koşullar ile hukuksal sorunlar ve ihlallerin analizi yapılarak, ilgili konularda bilgi politikalarının geliştirilmesi için gerekli verilerin elde edilmesi amaçlanmaktadır. Çalışmada, Türkiye Kalkınma Bankasının elektronik belge ve finansal bilgi sistemlerine yönelik olarak mevcut koşulları analiz etmek için geliştirilen anket, sistemi kullanan 304 kişiye uygulanmıştır. Gerçekleştirilen analitik çalışmalar ve anket sonucunda kamu yaşamında, iletişim, bilgi ve belge işlemlerinin elektronik ortama taşınmasına ilişkin hukuki sürecin büyük ölçüde yapılandırılmış olduğu; Türkiye Kalkınma Bankasının elektronik belge ve finansal bilgi sistemlerinin tasarım, içerik zenginliği, teknik destek, eğitim desteği açılarından geliştirilmesine gereksinim duyulduğu; endişeler duyulan bilişim alanındaki ihlallere karşı önlemlerin artırılması gerektiği ortaya çıkmıştır. Sonuç olarak da kurumda kullanılan finansal bilgi sistemlerinin ve elektronik bilgi ve belge sistemlerinin geliştirilmesine ihtiyaç duyulmakta olduğundan hipotezimiz ispatlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In parallel with the technological possibilities, improvements in software, hardware and network infrastructure, and change in institutional expectations affect radically electronic record and financial information systems and, narrow the areas of usage of traditional methods. In the study, it is primarily aimed at the examination of current circumstances, issues, methods and policies regarding solutions of issues intended for electronic information and record management systems in legal and administrative conditions and financial applications in Turkey. In the study, it was aimed also at the research of impact on making policies relating to the matter of the analysis of awareness level, issues encountered and expectations in this subject in the Development Bank of Turkey in application size. Additionally, in this study, it is aimed at obtaining necessary data to make information policies relating to the matter by analyzing of administrative and legal conditions and legal issues and violations intended for the financial information and record management in Turkey. In the study, the survey, which was developed in order to analyze current circumstances intended for electronic record and financial information systems of Development Bank of Turkey, was applied to 304 persons using the system. As a result of the analytical studies and survey conducted, came up that in public life, legal process relating to moving of communication, information and record procedures to electronic media, was configured to a large extent; electronic record and financial information systems of Development Bank of Turkey with regards to design, content richness, technical support, training support need to be developed; the precautions against violations in the field of informatics that are concerned about should be raised. As a result, because there is need for the development of financial information systems and electronic information and record systems, our hypothesis was proven.