Melih Cevdet Anday'ın düşünce yazılarında sanat, yazın ve dil
Art, literature and language in Melih Cevdet Anday's argumentative writings
  1. Tez No: 388362
  2. Yazar: ALİ ALGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. S.DİLEK YALÇIN ÇELİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Anday, sanat, Batı ve Türk yazını, yazınsal türler, dil, özleşme, Anday, art, Western and Turkish literatures, literary genres, language, purification
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 515
Özet
“Melih Cevdet Anday'ın Düşünce Yazılarında Sanat, Yazın ve Dil”adını taşıyan tezimizde başta sanat olmak üzere Melih Cevdet Anday'ın yazın ve dille ilgili düşünceleri yer almaktadır. 24 tane düşünce kitabı yayımlayan Anday, bilgilendirici yazılarında Güzel Sanatların her dalına değinmiştir. Özellikle resim ve müziğe ayrı bir yer vermiştir. Bunların dışında heykel ve mimari üzerinde durmuş gerek Türkiye'de gerekse yurt dışında gördüğü sanatsal yapıları tanıtmaya çalışmıştır. Bir ozan ve yazar olarak Melih Cevdet hem Türk edebiyatını hem de Batı edebiyatını ele alan yazılar kaleme almıştır. Anday düşünce yazılarında şiirin ne olduğunu, imgenin nasıl yaratıldığını, iyi bir ozanın hangi özelliklere sahip olabileceğini konu edinmiştir. Şiirin dışında bir tür olarak roman ve tiyatroya yakından değinmiş, bunların özelliklerini açıklamıştır. Melih Cevdet iyi bir çevirinin, eleştirinin temel ölçütlerini açıklamış ve Türk yazınında söz sahibi olan eleştirmen ve çevirmenleri tanıtmıştır. Anday, başta antikite ve Hümanizma olmak üzere Romantizm, Dadaizm, Gerçeküstücülük gibi akımlardan ve temsilcilerinden söz etmiştir. Melih Cevdet, başta Türkçe olmak üzere dille ilgili konuları da işlemekten uzak durmamıştır. Bu bağlamda Türkçenin tarihsel dönemlerini, Osmanlıcayı, Türkçedeki özleşmeyi neden-sonuç ilişkisiyle konu edinmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis named“Art, Literature and Language in Melih Cevdet Anday's Argumentative Writings”you can find Anday's thoughts on literature, language and notably art. Publishing 24 argumentative books, Anday touched on every branch of fine arts in his informative writings. He especially allowed for painting and music. Other than these, he dwelled on sculpture and architecture and tried to introduce the artistic structures he saw in Turkey and abroad. As a poet and a writer, Melih Cevdet indited writings dealing both Turkish Literature and Western Literature. İn his argumentative writings, he wrote about“what is poetry”, how image is created and qualifications of a good poet. Other than poetry, he touched closely on novel and theatre and he explained the features of them. Melih Cevdet explained the basic criteria of a good translation and o good criticism and introduced the critics and translators who have a voice in Turkish Literature. Notably antiquity and Humanism, Anday mentioned about movements like Romanticism, Dadaism, Surrealism and the artists of these movements. Melih Cevdet also handled topics related to language, mostly Turkish language. In this regard, he wrote about the historical periods of Turkish language, Ottoman Turkish and purification in Turkish in cause and effect relation.