Ratlarda intrakameral sefuroksim'in korneada oksidatif stres ve apoptozise etkisinin araştırılması
Intracameral cefuroxime in the cornea in rats to investigate the effects of oxidative stress and apoptosis
- Tez No: 388731
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ AKAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Sefuroksim, Oksidatif stres faktörü, Apoptozis, Kaspaz-3, Kaspaz-8
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Giriş: Dünyada ve ülkemizde katarakt cerrahisi yaygın olarak yapılmaktadır. Yaşam koşullarının iyileşmesi ve yaşlı insan nüfusunun giderek artması bu cerrahinin de artmasına sebep olmaktadır. Endoftalmi bu tür göz içi cerrahilerde görülen komplikasyonlardan biri olup, hem hasta için hem de hekim için üzücü bir tablodur. Endoftalminin önlenmesi için ameliyat öncesi ve sonrası bir takım önlemler alınmaktadır. Bu uygulamalardan birisi de operasyon sonunda intrakameral çeşitli antibiyotiklerin uygulanmasıdır. Sefuroksim bu antibiyotiklerden birisidir. Amaç: Çalışmamızda ratlarda intrakameral uygulanan Sefuroksim'in korneada oksidatif stres ve apoptozise etkisi araştırıldı. Materyal Metod: Deneysel olarak laboratuvar ortamında ratların gözlerine anestezi eşliğinde intrakameral 0.01 cc Sefuroksim (0.1 mg/ 0.01 ml) enjeksiyonu yapıldı. Sham grubuna herhangi bir cerrahi işlem yapılmadı. Blanced salt solution (BSS) kontrol grubuna ön kameraya 0.01 cc BSS verildi. Bir hafta sonra anestezi altında kornea dokuları ve kan örnekleri alındı. Kornea endotelinde caspase 3 ve 8 ile immunohistokimyasal yöntemle apoptozis araştırıldı. Kornea endotel dokusu ve serumda total oksidan seviye (TOS), total antioksidan seviye (TAS), oksidatif stres indeksi (OSİ) ve Paraoksonaz (PON) ve Arilesteraz seviyelerine bakıldı. Bulgular: Serum örneklerinde, PON düzeyi açısından sham ile sefuroksim grupları arasında anlamlı bir fark bulundu (P= 0.027). TOS düzeyi açısından sefuroksim ile BSS grubu arasında anlamlı bir fark bulundu (P= 0.023). Kornea dokusunda; TAS düzeyleri sefuroksim ile sham grupları arasında (P< 0.001) ve sefuroksim ile BSS grupları arasında anlamlı fark bulundu (P< 0.001). OSİ düzeyleri sefuroksim ile BSS grupları arasında (P= 0.001) ve sefuroksim ile sham grupları arasında anlamlı fark bulundu (P =0.026). Kaspaz-3 ve kaspaz-8 ile immünohistokimyasal boyama sonuçlarına göre; Sefuroksim BSS grubu ile kaspaz-3 aktivitesi yönünden anlamlı bir ilişkiye sahipken ( P= 0.007), kaspaz-8 aktivitesi yönünden anlamlı fark tespit edilmedi (P=0.541). Sham ile BSS grupları arasında kaspaz-3 aktivitesi yönünden anlamlı bir ilişkiye sahipken ( P= 0.018), kaspaz-8 aktivitesi yönünden fark tespit edilmedi (P=0.623). Sonuç: Ratlarda gözlerin kornealarının immunohistokimyasal olarak incelenmesinde sefuroksim, sham ve BSS gruplarına göre apoptozisi artırmaktadır. BSS'nin, sham ve sefuroksim ile karşılaştırıldığında apoptozise karşı koruyucu olduğu görülmektedir. İntrakameral olarak bakterisidal etki için uygulanan sefuroksimin, kornea üzerinde oksidatif stresi artırıcı etkisi ve aynı zamanda apoptozis üzerine indükleyici etkisi bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Cataract surgery in our country and around the world is widespread. Improvement of the living conditions and increase elder population leads to an increase in this surgery. Endophthalmitis is a sad statement for both doctor and the patient, is a complication that seen in this type of intraocular surgery. For the prevention of endophthalmitis, several measures are taken before and after surgery. At the end of surgery intraocular various antibiotic injection is one of these measures. Cefuroxime is one of these antibiotics. Purpose: In our study, the effect of intracameral cefuroxime at the cornea in rats oxidative stress and apoptosis were investigated. Materials and Methods: Experimentally accompanied by anesthesia intracameral cefuroxime 0.01 cc (0.1 mg / mL in 0.01) injection to rat eyes was performed in the laboratory. Sham group didn't undergo any surgical procedure. 0.01 cc of Blanced salt solution (BSS) was given to the front camera in the control group. A week later corneal tissue and blood samples were collected under anesthesia. Corneal endothelial apoptosis were investigated by caspase 3 and 8 immunohistochemical method. Corneal endothelial tissue and serum total oxidant status and oxidative stress (TOS), total antioxidant status (TAS), oxidative stress index (OSI), paraoxonase (PON) and arylesterase levels were measured. Results: In serum samples, significant differences were found in terms of PON levels between groups with sham and cefuroxime (P= 0.027). İn terms of TOS level a significant difference was found between the groups with BSS and cefuroxime (P= 0.023).