Deneysel tek taraflı intratimpanik gentamisin uygulamasının karşı kulağın işitmesine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of unilaterally applied intratympanic gentamicin on hearing functions of opposite ear
  1. Tez No: 388759
  2. Yazar: SEVİL AÇIKGÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİGEN BAŞAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: otoakustik emisyonlar, intratimpanik gentamisin, ototoksisite, otoacoustic emissions, intratympanic gentamicin, ototoxicity
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı tek kulağa intratimpanik yolla uygulanan gentamisinin karşı kulağın koklear fonksiyonları üzerine olası etkisini distorsiyon ürünü otoakustik emisyon (DPOAE) ile değerlendirmektir. Yöntem ve Gereç: Otomikroskopik muayene bulguları normal olan ve DPOAE ölçüm sonucunda normal işitme bulgusuna sahip 24 Wistar albino cinsi dişi rat randomize olarak 12'şerli 2 gruba ayrıldı. Tüm ratların sağ kulak zarı arka kadranında oluşturulan perforasyon aracılığıyla yuvarlak pencere lokalizasyonuna yakın olacak şekilde zar üzerine gel foam yerleştirildi. Çalışma grubuna 40 mg/ml gentamisin, kontrol grubuna %0,9' luk serum fizyolojik 7 gün boyunca günde 2x0,3 ml gel foam yoluyla orta kulağa tatbik edildi. Tüm deneklerin sol kulak DPOAE ölçümleri çalışmanın 7, 14 ve 28. günlerinde tekrarlandı. DPOAE sonuçları ölçüm kulağı olan sol kulakta zamana göre karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmamızda bir kulağa intratimpanik yolla uygulanan gentamisinin karşı kulak DPOAE değerlerinde azalmaya neden olduğu, bu azalmanın çalışma grubunda sadece 28. gün yapılan ölçümlerde 3 kHz'de kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulundu. Çalışma grubunun deney öncesi ve deney sonu ölçüm (sol) kulağı karşılaştırmasında tüm frekanslarda azalma saptandı, ancak bu azalma yalnızca 6 kHz'de istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Sonuç: Çalışmamız sonucunda bir kulağa intratimpanik yolla uygulanan gentamisinin karşı kulak otoakustik emisyon değerlerinde azalmaya neden olduğu ancak emisyon değerlerindeki bu azalmanın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the possible effect of unilaterally applied intratympanic gentamicin to the cochlear functions of opposite ear using Distortion Product Otoacoustic Emissions (DPOAE). Material&Method: Twenty four female Wistar albino rats, with normal ear examination findings and DPOAE measurements, randomly divided into 2 groups. The posterior dial of the right tympanic membrane was perforated in all rats and gelfoam was placed close to round window through the perforation. The rats were applied gentamicin 40 mg/ml in study group and saline 0,9% in control group via gel foam two times a day (2x0,3 ml) for 7 days. DPOAE measuraments of left ears of all rats were repeated on days 7,14 and 28. DPOAE measurements before and after the application were compared between and within groups. Results: After application of intratympanic gentamicin unilaterally, DPOAE averages of opposite ears in study group were found lower inconsecutive measurements compared with control group, but this difference was statistically significant in only 3 kHz on 28th day. DPOAE measurements of left ears in study group at the end of the study were lower than the measurements before application, but this decrease was found statistically significant in only 6 kHz. Conclusions: As a result of this study we found that when intratympanic gentamicin was applied unilaterally, the DPOAE measurents of opposite ear decreased, but this decrease was not found statistically significant.