Altıntepe Urartu yapılarının sanal ortamda üç boyutlu görselleştirmesi
3D visualization of Urartian buildings in Altıntepe on virtual platform
- Tez No: 388821
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMALETTİN KÖROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Sanat Tarihi, Tarih, Archeology, Art History, History
- Anahtar Kelimeler: Arkeoloji, Urartu, Altıntepe, yeniden kurma, görselleştirme, dijital arkeoloji ve mimarlık, archeology, Urartian, Altıntepe, reconstruction, visualization, digital archeology and architecture
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Ortaya çıkarılan Urartu kalıntıların çoğu günümüze gelene kadar parçalanmış ya da yok olmuştur. Bir zamanlar bir mimari biçime ve işleve sahip olan bu kalıntıların kendi zamanlarındaki görünümleri uzmanlar tarafından merak edilmiş, bilimsel veriler ışığında bu mimari kalıntılar yeniden canlandırılmaya çalışılmıştır. Önce el çizimleriyle başlayan bu süreç, günümüzde bilgisayar teknoloji sayesinde 3D modellere ve içinde gezilebilen mekanlara dönüşmüştür. Bu çalışma kapsamında Erzincan Altıntepe'de ortaya çıkarılan Urartu tapınak kompleksi, saray, depo binası, konak ve surların günümüze ulaşmayan kısımları sanal ortamda yeniden inşa edilmiştir. Urartu yapı kalıntılarının modelleme, kaplama, render süreçleri anlatılmış, 3D yapı modellerinin biçimlerinin ve boyutlarının tasarlanmasını sağlayan veriler belirtilmiştir. Bu çalışmalarının sonucunda Urartu mimarisinin temel özellikleri, yapı malzemesi ve boyutlarının nasıl olabileceği gösterilmiştir. Böylece Urartu mimarlığının herkes tarafından kolayca anlaşılması ve tanımlanmasında çok önemli katkıda bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Most Urartuian ruins have been destroyed partly or fully. These ruins, once having had an architectural shape and function, intrigued many specialists, and their original appearance have been wondered; thus these ruins have been attempted to be reconstructed in the light of scientific data. This process, having started first hand drawing, have evolved into 3D models and spaces, where once can virtually wander around. In this framework, the destroyed parts of Urartuian temple complex, palace, warehouse, manor, and defensive walls found in Altıntepe Excavations in Erzincan, Turkey have been reconstructed on virtual platform. The modelling, coating, and rendering processes of the Urartuian building ruins have been explained, and data used for planning of the shapes and sizes of 3D building models have been specified. As a result, the key features, construction materials, and sizes of Urartuian architecture have been shown. Thus, this is an important contribution for understanding and defining the Urartuian architecture.