İktisat teorisinde istihdam yaklaşımları çerçevesinde Türkiye'de istihdam sorunu ve çözüm önerileri
The problem of unemployment in Turkey and solutions within the framework of the employment in the theory of economics
  1. Tez No: 388969
  2. Yazar: ÇİĞDEM PEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLDEN ÜLGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: İşsizlik, İstihdam, İktisat Teorisinde İstihdam, Aktif ve Pasif İstihdam Politikaları
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Teorisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 255
Özet
İşsizlik, ülkemizin en önemli sosyo-ekonomik sorunlarından biri olup yapısal özellik taşımasıyla diğer ülkelerden ayrılmaktadır. İşsizliğin maliyetinin yüksek olması ve uluslar arası gelişmişlik göstergelerinden biri olarak kabul edilmesi her daim iktidar sahiplerinin gündeminde öncelikli yer almasını sağlamış ve her ülke yapısına göre farklı politikalar deneyerek sorunu çözmeye çalışmıştır. Ülkemizdeki işsizlik, çok boyutlu yaklaşımlarla ve farklı politikaların eşgüdümünde birbirini tamamlayıcı politikalarla ele alınması gereken yapısal işsizliktir. Bu çalışmada öncelikle işsizlikle ilgili temel tanım ve kavramlara yer verilerek genel bir çerçeve çizilmiş, ardından iktisat teorilerinin istihdam yaklaşımları tarihsel evrim içerisinde ayrıntılı incelenmiştir. Türkiye'nin işsizlik ve istihdam yapısı TUİK verileriyle değerlendirilmiş ve kalkınma planlarında yer alan istihdam politikaları ile AB'ye uyum sürecinde yeniden yapılandırılan İŞKUR'ca yürütülen aktif ve pasif istihdam politikalarına yer verilmiştir. İşsizliğin mercek altına alındığı işbu çalışmada bütün ekonomik ve sosyal sorunlarda olduğu gibi tek bir anahtar çözümün olmadığı kanısına varılmış ve sorunun farklı açılardan ele alınması gerektiğinin altı çizilmiştir.
Özet (Çeviri)
Unemployment, one of the most important socio-economic problems of our country, is divided from other countries by structural property. Because of high labour cost and considered as one of the international development indicators, unemployment always placed a priority on the agenda of the politicians and every country has solved the problem by experimenting with different policies based on the structure. Unemployment in our country is structural unemployment which needs to be handled with multidimensional approaches and complementary policies by different policy coordination. In this study, first of all, basic definitions and concepts of unemployment is explained, then economics theory approaches to employment are examined in the historical evolution. Unemployment and employment structure of Turkey is evaluated by TUİK data and employment policies located in development plans and active and passive employment policies carried out by the Turkish Employment Agency, which is reconstructed for adapting to the EU, is mentioned. After all in this study, it is underlined that there is not one key solution to solve the problem of unemployment like all the economic and social problems and the problem should be tackled from different angles. Keywords : Unemployment, Employment, Employment in Economic Theory, Active and Passive Employment Policies