Erektil disfonksiyon hastalarında karotis-femoral ve karotis-kavernozal nabız dalga hızları ilişkisi
Association among carotid-femoral and carotid-cavernosal pulse wave velocity in patients with erectil dysfunction
- Tez No: 389879
- Danışmanlar: PROF. DR. SEFA RESİM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Erektil disfonksiyon, nabız dalga hızı, penil renkli doppler ultrason, Erectile dysfunction, pulse wave velocity, penile colour doppler ultrasound
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Erektil disfonksiyon, sık görülen bir problemdir ve temel patolojinin endotelyal disfonksiyon olduğu bilinmektedir. Kardiyovasküler olaylar için de temel patoloji aynıdır ve risk faktörleri de ortaktır. Nabız dalga hızı, arteriyel sertliği belirlemede altın standart olarak kullanılmaktadır ve kardiyovasküler olayları öngörmede bağımsız bir değişkendir. Bu bilgiler doğrultusunda amacımız, erektil disfonksiyon hastalarında karotis- femoral nabız dalgası hızı ölçümü ve karotis- kavernozal nabız dalga hızı arasındaki ilişkiyi belirlemekti. Gereç ve Yöntem: Ocak 2013 - Ocak 2015 tarihleri arasında, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Üroloji polikliniğine peniste sertleşme problemi ile başvuran hastalar arasından yapılan muayene ve tetkikler sonucunda, organik kökenli vaskülojenik ED olduğu düşünülen 93 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalara intrakavernözal papaverin hidroklorid enjeksiyonu +stimulasyon ardından penil doppler ultrason (PDUS) yapıldı ve 10., 20. ve 30. dakikalarda kavernöz arter akım formları kaydedildi. PDUS yapılırken ultrason cihazı ile eş zamanlı olarak EKG kayıtları alındı ve karotis-femoral NDH (kfNDH) ve karotis-kavernozal NDH (kkNDH) ölçüldü. Bulgular: Arteriyel sertlik için risk faktörü olmayan 48 hastanın (ortalama ± standart sapma): yaşı 49.0 ± 13.5 yıl, IIEF-5 skoru 8.8 ± 5.2, ED süresi 49.0 ± 58.0 ay, kfNDH 9.8 ± 4.6 m/s, kkNDH 6.7 ± 2.3 m/s, PSH 62.1 ± 23.9 cm/s, EDH 7.2 ± 5.5 cm/s ve RI 0.86 ± 0.09 olarak bulundu. Yaş ile kfNDH ve kkNDH arasında iyi derecede korelasyon tespit edildi (r = 0.689, p < 0.001 ve r = 0.659, p < 0.001). kfNDH ve kkNDH arasında çok iyi derecede korelasyon olduğu görüldü (r = 0.720, p < 0.001). Ayrıca kkNDH ile PSH, EDH ve RI korele olarak bulundu (r = 0.335, p = 0.020; r = 0.597, p < 0.001 ve r = 0.590, p < 0.001 sırası ile). Arteriyel sertlik için risk faktörü olan 45 hasta ile karşılaştırıldığında yaş (p = 0.008), kfNDH (p = 0.002), kkNDH (p = 0.029) ve PSH (p = 0.017) arasında anlamlı fark olduğu görüldü. Sonuç: kkNDH'ın, erektil disfonksiyon hastalarında endotelyal disfonksiyonu göstermede güvenilir bir şekilde kullanılabileceğine inanmaktayız.
Özet (Çeviri)
Aim: Erectile dysfunction is a common problem and it's well knowen that the main pathology is endothelial dysfunction in these condition as same in the cardiovascular events. Risk factors are identic for boths. Pulse wave velocity, the measure of arterial stiffness, has emerged as an important independent predictor of cardiovascular events. In this study, we investigate the association among carotid-femoral and carotid-cavernosal pulse wave velocity in patients with erectile dysfunction. Material and Methods: A total of 93 patients that consult to andrology department because of ED between january 2013 and january 2015 that have vasculogenic erectile dysfunction included to study. Penile doppler ultrasonograhy (PDUS) was performed 10, 20 and 30 minutes after injection of papaverin hydrochloride to corpus cavernosum and flow rate of cavernosal artery recorded. Carotid-femoral pulse wave velocity and carotid-cavernosal pulse wave veolcity measured by doppler ultrasound with the simultaneously electrocardiogram. Results: Findings for the 48 patients with negative risk factors for the arteriel stifness are (mean ± standart deviation): age 49.0 ± 13.5 year, IIEF-5 score 8.8 ± 5.2, ED time 49.0 ± 58.0 month, cfPWV 9.8 ± 4.6 m/s, ccPWV 6.7 ± 2.3 m/s, PSV 62.1 ± 23.9 cm/s, EDV 7.2 ± 5.5 cm/s and RI 0.86 ± 0.09. There was good correlation between age and cfPWV and ccPWV (r = 0.689, p < 0.001 and r = 0.659, p < 0.001). cfPWV and ccPWV was strongly correlated (r = 0.720, p < 0.001). ccPWV was correlated with PSV, EDV and RI (r = 0.335, p = 0.020; r = 0.597, p < 0.001 and r = 0.590, p < 0.001 respectively). When compaired to 45 patients that have risk factors for arteriel stifness; age (p = 0.008), cfPWV (p = 0.002), ccPWV (p = 0.029) and PSV (p = 0.017) was statistically significant. Conclusion: We believed that kkNDH can be used to reliably demonstrating the endothelial dysfunction in patients with erectile dysfunction.