Hakkari yöresinde tıbbi ve faydalı bitkilerin kullanım alışkanlığının değerlendirilmesi ve geleneksel bilgilerinin tespiti
Evaluation the habit of usage the medical and useful plants' in the vicinity of Hakkari and determination of folksy knowledge
- Tez No: 390603
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT TUNÇTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tıbbi ve faydalı bitkiler, flora, genetik, topoğrafik, varyasyon, Medical and useful plants, flora, genetics, topographical, variation
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Hakkâri yöresi sahip olduğu coğrafya nedeniyle, değişik iklim, topoğrafik ve kayda değer bir genetik bitki çeşitliliğine sahiptir. Dolayısıyla bu araştırma Hakkâri yöresinde bulunan tıbbi ve faydalı bitkilerin kullanım alışkanlığının değerlendirilmesi ve geleneksel bilgilerinin tespiti üzerine yapılmıştır. Yöre halkının hem sağlık hem de gıda amaçlı olarak geçmişten bugüne kullanmış olduğu bitkilerin tespit edilmesi, ayrıca bu bitkilerin yöre halkı üzerindeki olumlu, olumsuz etkileri üzerine yöre halkı ile yüz yüze görüşülerek yapılan anket çalışması ve halk hekimleri ile yapılan bitki inceleme gezileri kapsamında birçok bilgi elde edilmiştir. Çalışmada yaklaşık 53 bitki türünün eski tarihlerden beri yöre halkı tarafından tıbbi amaçlı kullanıldığı tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda, yöre florasının ve genetik varyasyonların korunması gerektiği kanısına varılmış, gerekli ıslah ve koruma metotlarının geliştirilmesi gerektiği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
By the virtue of its geographics the vicinity of Hakkari has a various climate, topographical features and a remarkable genetic variety of plants. Therefore this research has been done to evaluate the habit of usage the medical and useful plants' in the vicinity of Hakkari and to determinate folksy knowledge. We have carried out a poll to discover the herbs which are used by the local people from past to present both for medical and food purpose, and learn the positive and negative effects of these herbs via face to face interviews. In addition to this; lots of knowledge has been discovered by herb survey trips made with traditional healers. In this research it has been discovered that nearly fifty-three kinds of herbs have been using since ancient ages by the natives. At the end of the research it has been concluded on a point that to protect the genetic variation of the regional flora is required and the necessity of the required breeding and the improvement of the conservation methods has emphasized.