Mardin ekolojik koşullarında farklı bitki sıklıklarının nohut (Cicer arietinum L.)'da verim ve bazı verim öğelerine etkisi
The effects of different plent demsitie outhe yield and some yield components of the chickpea (Cicer arietinum L.) in Mardin ecological conditions
  1. Tez No: 390617
  2. Yazar: BÜLENT ÖZEKİNCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VAHDETTİN ÇİFTÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Nohut, ekim sıklıkları, verim, verim öğeleri, Chickpea, plant density, yield, yield components
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışma, Mardin ekolojik koşullarında nohut (Cicer arietinum L.)'da farklı ekim sıklıklarının verim ve bazı verim öğelerine etkisinin belirlenmesi amacıyla, 2013 yılında“Tesadüf Boklar Deneme Desenine”göre üç tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Araştırmada Aziziye-94, ILC-482 ve Diyar-95 nohut çeşitleri dört farklı ekim sıklığında (30, 40, 50 ve 60 tohum/m2) ekilerek ekim sıklığının nohut çeşitlerinde bitki çıkış süresi, m2'de bitki sayısı, bitki boyu, ilk bakla yüksekliği, bitkide dal sayısı, bitkide bakla sayısı, baklada tane sayısı, bitkide tane sayısı, 100 tane ağırlığı, hasat indeksi, birim alan tane verimi ve biyolojik verim gibi özelliklere etkisi araştırılmıştır. Araştırma sonunda, en yüksek birim alan tane verimi (157.18 kg/da) ILC-482 çeşidinden elde edilirken en düşük ortalama tane verimi ise (117.76 kg/da) Diyar-95 çeşidinden elde edilmiştir. Ekim sıklıklarının birim alan tane verimi yönünden ortalama değerleri 124.99-158.39 kg/da arasında değişmiştir. En yüksek ortalama tane verimi 50 tohum/m2 ekim sıklığından (158.39 kg/da) elde edilirken, en düşük ortalama tane verimi ise 30 tohum/m2'lik ekim sıkılığından (124.99 kg/da) elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in order to determine the effects of yield and some yield components of the chickpea in Mardin ecological conditions. The study was carried out in the Randomis Block Design With three replications in the 2013. In the study, Aziziye-94, ILC-482 and Diyar-95 chickpea cultivars were planted at the four different plant density (30, 40, 50, 60 seed/m2) to investigated of their effects on the seedling emereence time, number of plant per m2, plant height, height of the first pod, number of branches of plant, number of pods per plant, number of seeds per pod, number of seeds per plant, 100 seeds weight, harvest index, seed and biological yield per unit area. The and of the study, the highest grain yield was obtained from ILC-482 cultivar as 157.18 kg/da. The lowest grain yield was obtained from Diyar-95 cultivar as 117.76 kg/da. The average of grain yield of plant density were ranged at the 124.99-158.39 kg/da value. The highest average grain yield was obtained from 50 seeds/m2 plant density (158.39 kg/da) while the lowest average grain yield was obtained from 30 seeds/m2 plant density (124.99 kg/da).